Foto: AFP/Scanpix

Slovākijas policija ceturtdien aizturēja bijušo premjerministru Robertu Fico, pirms viņš būtu piedalījies pret valdību vērstā demonstrācijā par spīti Covid-19 ierobežojumiem.

Slovākijā, kur inficēšanās līmenis ar Covid-19 ir viens no augstākajiem pasaulē, pašlaik ir aizliegts pulcēties vairāk nekā sešiem cilvēkiem.

Demonstrāciju organizēja Fico vadītā populistiskā kreisā partija "Smer-SD" ("Virziens - slovāku sociāldemokrātija"). Par spīti Fico aizturēšanai, šis protesta pasākums ceturtdienas vakarā notika, un desmitiem automobiļu darbināja signāltaures, braucot cauri Bratislavai.

"Es tiku aizturēts un apsūdzēts musināšanā. Tas ir absurds. Tas ir demokrātijas gals. Es nemusināju ne uz ko," Fico paziņoja žurnālistiem pēc atbrīvošanas.

Policijas preses sekretārs Mihals Šeifs pavēstīja, ka policisti "aizturēja R.F. neilgi pirms plkst.18", un sacīja, ka likumsargāšanas iestādes sniegs sīkākas detaļas piektdien.

Vēl nebija zināms, vai Fico tiks izvirzītas apsūdzības.

"Smer-SD" otrdien bija paziņojusi par šo demonstrāciju, lai protestētu pret prezidentes Zuzanas Čaputovas atteikšanos novembrī atļaut šīs partijas ierosinātu referendumu.

Referenduma dalībnieki balsotu par to, vai rīkot ārkārtas vēlēšanas saistībā ar valdības īstenoto Covid-19 pandēmijas pārvaldību. Konstitucionālā tiesa atzina šo referendumu par nekonstitucionālu, un prezidente pēc tam šo referendumu noraidīja.

"Prezidente Čaputova ignorēja 600 000 slovāku gribu, kuri aicināja uz referendumu," Fico otrdien paziņoja žurnālistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!