Foto: AFP/Scanpix
Slovākijas prezidents Ivans Gasparovičs ceturtdien oficiāli uzticējis valdības veidošanu Robertam Fico, kura vadītā kreisi centriskā partija "Virziens-sociāldemokrātija" ("Smer-SD"), kas līdz šim bija opozīcijā, uzvarēja sestdien notikušajās parlamenta vēlēšanās.

Pēc tikšanās ar Fico Gasparovičs žurnālistiem Bratislavā paziņoja, ka uztic vēlēšanās uzvarējušās partijas līderim valdības veidošanu, bet jaunās valdības sastāvs tiks nosaukts 4.aprīlī, kad jaunievēlētais parlaments sanāks uz pirmo sēdi.

Fico paziņoja, ka "Smer-SD" valdību veidos viena pati, jo pārējās piecas parlamentā iekļuvušās labējās partijas atteicās apvienot spēkus koalīcijā.

Viņš arī norādīja, ka valdībā iekļaus vairākus bezpartejiskus ministrus, piemēram, ārlietu un ekonomikas ministru amatos. Fico arī solīja sadarboties ar opozīciju.

Fico Slovākijas valdību jau vadīja no 2006. līdz 2010.gadam.

"Smer-SD" ieguva 83 no 150 vietām parlamentā. Otrs lielākais vietu skaits ir līdzšinējā valdošajā koalīcijā ietilpstošajai Kristīgi demokrātiskajai kustībai (KDH) un jaunizveidotajai konservatīvajai partijai "Vienkāršie ļaudis un neatkarīgas personības" (OĽaNO), kas katra ieguvusi 16 vietu parlamentā.

Tālāk seko līdzšinējā valdošajā koalīcijā ietilpstošās partijas: etnisko ungāru partija "Tilts" ("Most-Hid") ar 13 vietām, Slovāku demokrātiski kristīgā savienība ‒ Demokrātiskā partija (SDKU-DS) ar 11 vietām un liberālā partija "Brīvība un solidaritāte" (SaS) ar 11 vietām.

Pārējie 20 saraksti nepārvarēja 5% barjeru iekļūšanai parlamentā.

Vēlēšanās piedalījās 59% no balsstiesīgajiem pilsoņiem.

Ārkārtas vēlēšanas notika, jo oktobrī Slovākijas  parlaments izteica neuzticību labēji centriskajai premjerministres Ivetas Radičovas valdībai. Radičova atstāja SDKU-DS priekšsēdētājas amatu un pēc jaunās valdības izveidošanas gatavojas pamest politiku. Novembrī par SDKU-DS līderi tika ievēlēts ārlietu ministrs un ekspremjers Mikulāšs Dzurinda.

Kārtējām parlamenta vēlēšanām būtu bijis jānotiek 2014.gadā.

Parlamenta pilnvaru termiņš ir četri gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!