Foto: AP/Scanpix/LETA
Slovākijas valdošā populistu partija "Virziens-sociāldemokrātija" ("Smer-SD") sestdien mēru vēlēšanās zaudējusi neatkarīgajiem kandidātiem vairākās lielajās pilsētās, tostarp Bratislavā, liecina svētdien publiskotie vēlēšanu rezultāti.

"Smer-SD" uzvarējusi 20% mēru vēlēšanu un zaudējusi lielajās pilsētās, liecina Statistikas biroja publiskotie rezultāti. Partijas sniegums šoreiz ir ievērojami sliktāks nekā vēlēšanās pirms četriem gadiem.

Vairāk nekā 42% jaunievēlēto mēru kandidēja kā neatkarīgie kandidāti. Analītiķi viņu uzvaru daļēji skaidro ar vēlētāju vilšanos politiskajās partijās.

Bratislavā par jauno mēru ievēlēts neatkarīgais kandidāts 41 gadu vecais Matušs Vallo, kurš pēc profesijas ir arhitekts, bet pazīstams arī kā Slovākijā populāras rokgrupas līderis.

Slovākijas otrajā lielākajā pilsētā Košicē, kur mēra amatā līdz šim atradās "Smer-SD" pārstāvis, vēlēšanās uzvarējis opozīcijas kandidāts 41 gadu vecais ekologs Jaroslavs Polačeks.

Mēru vēlēšanas bija pirmās vēlēšanas Slovākijā kopš žurnālista Jāna Kucjaka un viņa draudzenes Martinas Kušnirovas slepkavības šā gada februārī.

Kucjaks pētīja itāļu mafijas darbību Slovākijā un tās sakarus ar Slovākijas vadošajiem politiķiem, kā arī krāpšanu, kurā iesaistīti uzņēmēji, kuriem ir sakari ar politisko eliti.

Šis noziegums satricināja Slovākijas sabiedrību un izprovocēja ilgstošus protestus, kā rezultātā nācās atkāpties Fico valdībai. Jauno valdību izveidoja tās pašas trīs partijas, kas bija iepriekšējā valdībā. Premjerministra amatā tika iecelts līdzšinējais premjerministra vietnieks Pēters Pelegrīni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!