Foto: AP/Scanpix/LETA

Slovēnijas parlamentā opozīcijas partijas trešdien cietušas neveiksmi mēģinājumā panākt konservatīvā premjerministra Janeza Janšas atstādināšanu impīčmenta ceļā.

Impīčmentu atbalstīja 42 deputāti. Pret balsoja 44 likumdevēji.

Impīčmenta procesa sākšanai bija nepieciešams absolūtā vairākuma atbalsts 90 vietu lielajā parlamentā.

Ja process būtu sākts, tas, visticamāk, novestu pie 62 gadus vecās Janšas atstādināšanas un pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanas.

Janšas impīčmentu aprīlī ierosināja četras centriski kreisas opozīcijas partijas, apsūdzot premjerministru nemākulībā pandēmijas krīzes risināšanā.

Opozīcijas partijas arī pārmeta premjeram demokrātisko institūciju ignorēšanu un preses brīvības ierobežošanu, uzbrūkot kritiskajiem medijiem un apturot finansējumu valsts vienīgajai ziņu aģentūrai STA.

Janša debatēs par impīčmentu pauda pārliecību, ka valdība rīkojusies sekmīgi, risinot pandēmijas izraisīto krīzi veselības jomā un ekonomikā.

Noraidot impīčmenta procesu, Janša sacīja, ka opozīcijas partiju ierosinājums satur "tik daudz absurdu lietu, ka pat nav jēgas uz visām tām atbildēt".

"Mums priekšā ir atlabšanas gads, atlabšanas, kas būs straujāka nekā citās ES dalībvalstīs, un mēs nonāksim pirmskrīzes situācijā rekordīsā laikā," viņš piebilda.

No ES valstīm Slovēnijā reģistrēts salīdzinoši liels Covid-19 upuru skaits, un Janšas popularitātes reitingi noslīdējuši līdz zemākajam līmenim kopš 2020.gada marta, kad viņš stājās premjera amatā.

Pēdējos mēnešos vairāki deputāti ir pametušu valdības nometni, un Janšas centriski labējā koalīcija pašreiz kontrolē 45 no 90 vietām parlamentā.

Martā opozīcija apsūdz Janšu mēģinājumos pārvērst valsti par "autoritāru demokrātiju", bet Janšas valdība izturēja neuzticības balsojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!