Foto: AP/Scanpix

Piektdien neilgi pirms 12:00 pēc vietējā laika pie Ukrainas pilsētas Slvajanskas robežas prokrieviski noskaņotie aktīvisti sagrābuši autobusu, kurā atrodas astoņi Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO)dalībvalstu militārie novērotāji.

Ukrainas mediji, atsaucoties uz Iekšlietu ministrijas sniegto informāciju, sākotnēji vēstīja, ka par ķīlniekiem saņemti EDSO novērotāji, tomēr vēlāk EDSO paziņoja, ka aizturētie novērotāji ir ieradušies no EDSO valstīm, taču nepārstāv šo organizāciju. Aizturētie novērotāji Ukrainā ieradušies militārā pārbaudes misijā pēc Ukrainas valdības lūguma un pamatojoties uz 2011. gada Vīnes dokumentu,   vēsta Ukrainas mediji.

"Ukrainskaja Pravda" informē, ka autobusā braukušos novērotājus pavadījušas piecas ukraiņu militārpersonas. Visus sagūstītos autobusa pasažierus un šoferi aktīvisti aizveduši Slavjanskas virzienā, kur prokrieviski noskaņotie ļaudis ieņēmuši vairākas ēkas.

Patlaban ar ķīlnieku sagrābējiem norit sarunas par gūstekņu atbrīvošanu. Aktīvisti atteikušies atbrīvot ķīlniekus, to motivējot ar vēlmi vispirms konsultēties ar "kompetentajām" Krievijas iestādēm.

Autobusa aizturēšanas faktu piektdienas vakarā apstiprinājis pašpasludinātais Slavjanskas mērs Vjačeslavs Ponomarjovs.

"Mēs patiešām aizturējām autobusu un tur uzreiz atradām aizliegtās sprāgstošās lodes un citu kaujas aprīkojumu. Tiksim skaidrībā, kas tie par cilvēkiem. Pagaidām nevaru apstiprināt, ka viņu vidū patiešām ir EDSO novērotāji," Ponomorjovs teicis "Interfax".

Latviju EDSO novērotāju misijā pārstāv trīs civilie eksperti. LNT piektdienas vakarā vēsta, ka Latvijas pārstāvji nav atradušies autobusā, kas sagrābšanas brīdī bija ceļā no Kramatorskas uz Slavjansku.  

Latvijas Nacionālie bruņotie spēki savā "Twitter" kontā vēsta, ka sagrābto militāro novērotāju vidū ir četri Vācijas, kā arī pa vienam Čehijas, Dānijas, Polijas un Zviedrijas pārstāvim. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!