Foto: AFP/Scanpix

Operācijā separātistu sagrābtās Slovjanskas atgūšanai pilsēta "tikpat kā attīrīta no teroristiem, no kuriem daudzi bijuši profesionāli sagatavoti", piektdien paziņojis Ukrainas Nacionālās gvardes pavēlnieks Stepans Poltoraks.

Ukrainas bruņotie spēki pārņēmuši savā kontrolē televīzijas torni un deviņus kontrolposteņus. Tomēr Ukrainas mediji ziņo, ka operācija turpinās, pilsēta ir aplenkta, nomalēs separātisti šķērsām autoceļiem nogāzuši kokus, lai neielaistu Slovjanskā Ukrainas armijas bruņutehniku, bet Kramatorskā bloķēta trolejbusu un autobusu satiksme.

Notriekti trīs Ukrainas Gaisa spēku helikopteri, precīzu ziņu par bojāgājušo un ievainoto skaitu nav.

Kā paziņojusi Ukrainas Aizsardzības ministrija, aizturēti četri cilvēki, kas tiek turēti aizdomās par mēģinājumiem notriekt helikopterus ar pārnēsājamajām zenītraķešu sistēmām. Divu notriekto helikopteru apkalpes izdevies atbrīvot un evakuēt, tiek mēģināts atbrīvot vēl vienu smagi ievainotu pilotu, ko separātisti saņēmuši gūstā, kad helikopters veicis avārijas nolaišanos.

Operācijas rajonā apturēta dzelzceļa satiksme, bet autotransporta kustība maksimāli ierobežota. Slovjanskas un Kramatorskas iedzīvotājus aicina neiziet no mājām un turēties tālāk no logiem.

Spriedzi pastiprinājušas baumas par dzeramā ūdens saindēšanu, bet Doņeckas apgabala sanitāri epidemioloģiskais dienests norāda, ka nekādas ķīmiskas vai bakterioloģiskas novirzes ūdens sastāvā nav konstatētas.

Kā izdevumam "Segodnya.ua" stāstījis Slovjanskas iedzīvotājs Aleksandrs, pilsētas ielas piektdien ir gandrīz tukšas, cilvēki cenšas bez vajadzības neiziet no mājām, lielākā daļa veikalu ir slēgti, bet nedaudzajos strādājošajos nav iespējams nopirkt ne maizi, ne citas pirmās nepieciešamības preces. Nedarbojies arī mobilie telefonsakari.

"Tēvs stāsta, ka viņu aicinājuši ar visu ģimeni nākt uz galveno laukumu un stāstīt Krievijas žurnālistiem, ka mūs te apspiežot. Vēlāk saukuši uz barikādēm. Priecājas, ka notriekuši helikopterus. Ja abās pusēs iet bojā cilvēki, kā var priecāties?! Šodien pie mums ir pa īstam baisi, nebiju iedomājies, ka kaut kas tāds var notikt Slovjanskā," viņš atzinis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!