Foto: AP/Scanpix

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ceturtdien lietā par 2010. gada Smoļenskas aviokatastrofas upuru mirstīgo atlieku ekshumāciju lēmusi par sliktu Polijai, norādot, ka ar ekshumāciju pārkāptas upuru ģimeņu tiesības uz privātumu.

Polijas varasiestādes sāka pretrunīgi vērtēto upuru mirstīgo atlieku ekshumāciju centienos pierādīt, ka aviokatastrofa notikusi nevis negadījuma, bet noziedzīgas rīcības rezultātā.

Upuru atraitnes Eva Marija Solska un Malgožata Eva Ribicka vērsās ECT pēc tam, kad nesekmīgi bija centušās apstrīdēt ekshumāciju, skaidrojot, ka tā pērn maijā veikta bez viņu piekrišanas.

ECT tagad skaidro, ka Polija nav nodrošinājusi atraitnēm iespēju pārsūdzēt lēmumu, turklāt viņām nav nodrošināta pat minimāla aizsardzība attiecībā uz tiesībām uz privātumu un ģimenes dzīvi.

"Prasības iesniedzējas iebilda pret ekshumāciju, rakstot vēstules ģenerālprokuratūrai, vēršoties ar pagaidu noregulējuma prasībām, pieprasot civilo tiesu iejaukšanos, bet tam visam nav bijis nekādu rezultātu," norādīja ECT.

Valdībai katrai atraitnei jāmaksā 16 000 eiro liela kompensācija.

Smoļenskas aviokatastrofa notika 2010. gada 10. aprīlī. Avārijā gāja bojā visi 96 lidmašīnā esošie cilvēki, arī Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un daudzas citas augsta ranga Polijas amatpersonas.

Polijas labējā spārna politiķi uzskata, ka aviokatastrofa nebija negadījums, neraugoties uz to, ka Polijas un Krievijas izmeklētāji atzinuši, ka tā notika pilota kļūdas, slikto laikapstākļu un sliktās gaisa satiksmes kontroles rezultātā.

Polijā 2015. gada beigās pie varas nākot konservatīvajai valdībai, aviokatastrofas izmeklēšana tika atsākta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!