Foto: Reuters/Scanpix

Nīderlandes princis Johans Friso, kas pēc pakļūšanas zem sniega lavīnas smagā stāvoklī atrodas Austrijas slimnīcā, varētu nekad neatgūt samaņu, piektdien paziņoja viņa ārsti.

"Pašlaik nevar droši teikt, vai princis Friso jebkad atgūs samaņu," preses konferencē teica Insbrukas slimnīcas traumu nodaļas vadītājs Volfgangs Kollers.

"Jebkurā gadījumā būs nepieciešama neiroloģiskā rehabilitācija, kas var ilgt mēnešiem, ja ne gadiem," viņš piebilda.

Kollers paskaidroja, ka, princim esot zem sniega, viņa smadzenes nesaņēma pietiekami daudz skābekļa, un viņš pārcietis 50 minūšu ilgu sirdslēkmi, kuras laikā viņam veikta reanimācija.

Austrijas prokuratūra ir sākusi izmeklēšanu par pagājušo piektdien notikušo incidentu Austrijas tālākās rietumu federālās zemes Forarlbergas slēpošanas kūrortā Lehā, kur sniega lavīnā nopietni tika ievainots Nīderlandes princis.

"Princis Friso slēpoja kopā ar kādu draugu no Austrijas, kad viņus pārsteidza apmēram 30 metru plats un 40 metru garš sniega blāķis.

Viņš zem sniega pavadīja 15‒20 minūšu, kamēr glābējiem ar helikopteru izdevās viņu no sniega atbrīvot un nogādāt slimnīcā. Princim galvā bija aizsargķivere, kā arī signālierīce, kas palīdzēja glābējiem viņu ātrāk atrast. Viņa draugs pats bija spējīgs atbrīvoties no sniega un izsaukt palīdzību.

Nīderlandes karaliskā ģimene ziemas brīvdienas bieži pavada Lehā.

43 gadus vecais Friso ir karalienes Beatrikses vidējais dēls, bet viņš nepretendē uz troņa mantošanu. Lai gan viņš pēc monarhijas noteikumiem netiek uzskatīts par karaļnama pārstāvi, viņš joprojām pieder karaliskajai ģimenei un viņam ir Orānijas-Nasavas prinča tituls.

2003.gadā viņš lūdza parlamentam atļauju apprecēties ar Meiblu Visi Smitu, kurai agrāk bijis romantisks sakars ar kādu gangsteri, kas 1991.gadā tika nogalināts pie Amsterdamas viesnīcas "Hilton".

Tā kā parlaments neuzskatīja, ka prinča līgava ir atbilstoša karaļnama prasībām, Friso izvēlējās 2004.gadā apprecēties ar mīļoto un zaudēt tiesības mantot troni.

2011.gadā viņš sāka strādāt par finanšu direktoru Lielbritānijas urāna bagātināšanas kompānijā URENCO. Iepriekš viņš strādājis arī investīciju bankā "Goldman Sachs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!