Foto: AP/Scanpix

Bijušais ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) analītiķis Edvards Snoudens, kurš izpaudis Savienoto Valstu specdienestu noslēpumus, otrdien ievēlēts Glāzgovas Universitātes rektora amatā.

Snoudenu rektora amatam bija izvirzījusi studentu grupa, kas analītiķa piekrišanu bija saņēmusi ar viņa advokāta starpniecību.

"Mēs esam neticami iepriecināti, ka Edvards Snoudens ir ievēlēts par Glāzgovas Universitātes jauno rektoru," pavēstīja grupa.

Mācību iestādē pastāv "krietna tradīcija nākt klajā ar nozīmīgiem paziņojumiem ar mūsu rektoru starpniecību".

"Mūsu iebildumi pret visuresošo un amorālo valsts iejaukšanos ir reģistrēta. Un kas ir vēl nozīmīgāk, mēs esam parādījuši Edvardam Snoudenam un citiem drosmīgajiem trauksmes cēlājiem, ka mēs esam ar viņiem solidāri, lai arī kur viņi būtu."

Lielā mērā simboliskā rektora amata pilnvarās ietilpst universitātes studentu pārstāvēšana. Tiek sagaidīts, ka vēlēšanās uzvarējušais kandidāts piedalīsies sanāksmēs ar pārvaldes un citām struktūrām.

Iepriekš šo amatu ieņēmusi Vinnija Mandela un Mordehajs Vanunu, kurš pasaulei atklājis ziņas par Izraēla kodolprogrammu. Šobrīd šo amatu ieņem liberāldemokrātu partijas bijušais līderis Čārlzs Kenedijs.

Snoudena konkurenti cīņā par šo amatu bija velosipēdists Grems Obrī, rakstnieks Elans Bisets un garīdznieks Kelvins Holdvorss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!