Foto: AP/Scanpix

Bijušais ASV izlūkdienestu līdzstrādnieks Edvards Snoudens intervijā vācu raidorganizācijai ARD svētdien atzinis, ka jūt "ievērojamus draudus" savai dzīvībai.

Snoudens norādīja, ka ASV tīmekļa vietnē "Buzzfeed" publiskots raksts, kurā vairākas Savienoto Valstu amatpersonas anonīmi apliecinājušas, ka viņa dzīvībai draud briesmas.

"Šie cilvēki, un viņi ir valdības amatpersonas, teikuši, ka labprāt ielaistu man lodi pierē vai noindētu mani," intervijā ARD sacīja Snoudens.

Tomēr viņš uzsvēra, ka naktīs vēl arvien spēj labi gulēt, jo uzskata, ka rīkojies pareizi, nododot atklātībā slepenos dokumentus par ASV izlūkdienestu plašajām spiegošanas programmām.

ARD pārraidīja 40 minūtes garu materiālu no Snoudena intervijas, kas ilga sešas stundas.

Intervijā, kas tika ierakstīta Maskavā, Snoudens arī paziņoja, ka Vācijas kanclere Angela Merkele, iespējams, nav vienīgā Vācijas amatpersona, kuras telefonu noklausījusies ASV Nacionālās drošības pārvalde (NSA).

"Es varu teikt droši, ka NSA novēroja Angelu Merkeli. Bet jautājums ir, cik tas ir loģiski, ka viņa ir vienīgā, kas tika novērota? (..) Es teiktu, ka ir maz ticams, ka tie, kuri novēroja Vācijas valdību, novēroja vienīgi Merkeli un nevis arī viņas padomniekus vai citas valdības amatpersonas," norādīja Snoudens.

Viņš apgalvoja, ka NSA aktīvi nodarbojas arī ar rūpniecisko spiegošanu un tver jebkuru informāciju, kas nonāk tās rokās, neskatoties uz šīs informācijas vērtību nacionālās drošības jomā.

Snoudens uzsvēra, ka NSA neierobežo savu spiegošanu tikai ar nacionālās drošības jautājumiem un, piemēram, ir izspiegojusi arī vācu kompāniju "Siemens".

ASV Snoudens apsūdzēts spiegošanā un valdības īpašuma zādzībā. Viņam piešķirts pagaidu patvērums Krievijā. Vašingtona atkārtoti aicinājusi Snoudenu atgriezties un stāties tiesas priekšā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!