Foto: AP/Scanpix

Bijušais ASV izlūkdienesta darbinieks Edvards Snoudens kopumā nozadzis 1,7 miljonus slepenu dokumentu, kas varētu radīt nāvējošas briesmas ASV spēkiem visā pasaulē, paziņojuši ASV likumdevēji, atsaucoties uz slepenu Pentagona ziņojumu.

Tiek lēsts, ka žurnālistiem viņš nodevis ap 200 000 slepeno dokumentu.

Aizsardzības ministrija sagatavojusi un nosūtījusi prominentiem Kongresa locekļiem slepenu ziņojumu, kurā analizēta iespējamā Snoudena nozagto dokumentu publiskošanas ietekme.

Snoudens līdz šim atklājis ASV izlūkošanas datu vākšanas detaļas, taču likumdevēji brīdina, ka nozagtie dokumenti satur lielu daudzumu slepenu militāro datu.

"Šis ziņojums apstiprina manas vislielākās bailes - Snoudena patiesā nodevība nostāda lielāka riska priekšā amerikāņu militārpersonas," paziņoja Pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejas priekšsēdētājs Maiks Rodžerss. Viņai rīcībai "iespējams būs nāvējošas sekas mūsu karavīriem kaujaslaukā".

Lai arī pasaules mediji uzmanību pievērsuši izlūkdienestu darbībai, kongresmeņi norāda, ka daudzi Snoudena savāktie dokumenti satur svarīgas armijas darbības detaļas, kas var nodarīt "nelabojamu kaitējumu", ja tos iegūtu ASV ienaidnieki.

"Snoudens ir iedevis mūsu valsts darbības plāna kopiju un tagad mēs par to maksājam," sacīja Izlūkošanas komitejas loceklis demokrātu kongresmenis Dačs Rupersbergers. "Mēs sākam redzēt, kā nopludināto dokumentu dēļ teroristi maina savas metodes un šis ziņojums rāda, ka kaitējums mūsu valstij un tās pilsoņiem vienīgi turpināsies."

ASV Snoudens apsūdzēts spiegošanā un valdības īpašuma zādzībā. Viņam piešķirts pagaidu patvērums Krievijā. Vašingtona atkārtoti aicinājusi Snoudenu atgriezties un stāties tiesas priekšā.

Decembrī Snoudens intervijā laikrakstam "The Washington Post" sacīja, ka ir apmierināts ar paveikto, jo sabiedrība tagad ir informēta par ASV valdības realizēto masveida novērošanu internetā un telefona sarunu noklausīšanos.

"Man, vērtējot pēc personīgā apmierinājuma, misija jau ir pabeigta. Es jau esmu uzvarējis," paziņoja Snoundens. "Tiklīdz žurnālisti varēja sākt strādāt, viss, ko es mēģināju izdarīt, tika pierādīts. Jo es nevēlējos mainīt sabiedrību. Es vēlējos dot sabiedrībai iespēju noteikt, vai tā vēlas pati mainīties."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!