Foto: AFP/Scanpix

Bijušais Centrālās izmeklēšanas pārvaldes (CIP) aģents Edvards Snoudens, kurš nopludināja slepenu informāciju, saņēmis dokumentus, kuri viņam ļauj beidzot atstāt Maskavas lidostu, atsaucoties uz Krievijas mediju ziņām, trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Dokumentus, kuri ļauj pamest lidostu, Snoudenam izsniedzis Krievijas migrācijas dienests. Lidostā viņš uzturas kopš 23.jūnija.

Šeremetjevas lidostas tranzītzonu Snoudens varēs pamest tuvāko stundu laikā, atsaucoties uz kādu informācijas avotu, ziņo aģentūra "Interfax". Amerikānim tiks piešķirtas arī jaunas drēbes, stāstījis vārdā nenosauktais avots.

Jaunie dokumenti Snoudenam nodoti ar advokāta Anatolija Kučerina starpniecību.

Jau vēstīts, ka Snoudens oficiāli lūdzis Krievijā politisko patvērumu. Par to, ka Snoudens vēlas lūgt patvērumu Krievijā, bija zināms jau pēc bēgļa tikšanās ar cilvēktiesību aktīvistiem. Patvērumu Maskavai viņš nolēmis lūgt, jo izbraukt no valsts neesot iespējams.

Snoudens, kura izdošanu ir pieprasījušas ASV, bija izsūtījis patvēruma pieprasījumu 21 valstij. Vairums no tām lūgumu ir noraidījušas, bet Venecuēla, Nikaragva un Bolīvija ir norādījušas, ka ir gatavas bēgli pieņemt.

Tiesa, Snoudens nevar nokļūt Latīņamerikā, pat ja pieņemtu kādu no valstu piedāvājumiem, jo viņa pasi ir anulējušas ASV varas iestādes un pastāv bažas, ka ASV un tās sabiedrotie varētu piespiedu kārtā nosēdināt lidaparātu, ar kuru slepenu dokumentu nopludināšanā apsūdzētais varētu doties uz izvēlēto galamērķi.

Patvērumu Snoudenam piedāvāja arī Krievija, taču iepriekš no tās bēglis atteicās, jo nepiekrita Maskavas nosacījumam pārtraukt slepenās informācijas nopludināšanu.

Snoudens nopludināja simtiem slepenu ASV izlūkdienestu dokumentu, kas atklāja, ka ASV sistemātiski veikušas telefonsarunu noklausīšanos un personu izspiegošanu internetā. Spiegošanas skandāla laikā nāca klajā arī ziņas, ka ASV izspiegojušas arī Eiropas Savienības institūcijas un citas sabiedrotās valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!