Foto: LETA

Kremlis pirmdien atzina Ķīnas priekšlikumu par politisko risinājumu Maskavas uzsāktajam karam Ukrainā, taču norādīja, ka apstākļi konflikta mierīgai atrisināšanai "šobrīd nav nodrošināti", raksta "The Moscow Times".

"Mēs pievērsām lielu uzmanību mūsu ķīniešu draugu plānam," pirmdien sacīja Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs, piebilstot, ka: "Pagaidām mēs neredzam nekādus nosacījumus, kas būtu nepieciešami, lai visu šo stāstu virzītu miera virzienā."

Ķīna publiski Krievijas iebrukuma Ukrainā kontekstā mēģinājusi sevi pozicionēt kā neitrālu valsti. Taču praksē Pekina arvien vairāk tuvinās Krievijai. To apliecināja gan pagājušajā nedēļā notikusī Ķīnas ārlietu ministra vizīte Maskavā, gan arī Pekinas ierosinātais miera plāns, kurā iekļauti tādi redzējumi par starptautisko situāciju, kurus regulāri pauž krievu propagandisti un kura ieviešana būtu daudz izdevīgāka Krievijai nekā Ukrainai.

Krievijas Ārlietu ministrija piektdien pateicās Ķīnas centieniem, taču paziņoja, ka jebkuram konflikta noregulējumam ir jāatzīst Krievijas kontrole pār četriem Ukrainas reģioniem. Krievija apgalvo, ka ir anektējusi Ukrainas Doneckas, Luhanskas, Zaporižjas un Hersonas reģionus, taču nekad tos nav pilnībā kontrolējusi.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka viņa valstij ir jāsadarbojas ar Ķīnu, apgalvojot, ka "man šķiet, ka no Ķīnas perspektīvas tiek ievērota mūsu teritoriālā integritāte, drošības jautājumi". Zelenskis arī sacīja, ka ir pārliecināts, ka tikai valsts, kuras teritorijai tiek uzbrukts, var ierosināt "jebkādas miera iniciatīvas".

Ķīnas priekšlikuma publicēšana seko Rietumu apsūdzībām, ka Ķīna apsver iespēju apbruņot Krieviju. Pekina noraidīja šos apgalvojumus kā nepatiesus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!