Foto: EPA/Scanpix/LETA

Sociālais tīkls "Parler", kas ir populārs bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju vidū, pirmdien paziņoja, ka ir atsācis darbību.

"Parler", kas sevi dēvē par "runas brīvības sociālo tīklu", bija spiests apturēt darbību pēc 6.janvārī notikušā Trampa piekritēju iebrukuma ASV Kapitolijā. Vairāki "Parler" lietotāji esot mudinājuši uz asinsizliešanu situācijā, kad notika šis iebrukums.

Pēc notikumiem Kapitolijā uzņēmumi "Google" un "Apple" pārtrauca piedāvāt "Parler" lietotni, un uzņēmums "Amazon Web Services" izņēma "Parler" no saviem hostinga pakalpojumiem. "Amazon Web Services" jau iepriekš brīdināja "Parler", ka platforma pārkāpj pakalpojumu sniegšanas noteikumus, nedzēšot aicinājumus uz vardarbību.

""Parler" tika izveidots, lai piedāvātu sociālo mediju platformu, kas aizsargā runas brīvību un augsti vērtē privātumu un pieklājīgu sarunu," 'pirmdien paziņoja uzņēmuma "Parler" pagaidu vadītājs Marks Meklers.

Viņš piebilda, ka šis tīkls ir apņēmies atgriezties par spīti tam, ka tā darbību tiešsaistē izbeidza "tie, kas vēlas apklusināt desmitiem miljonu amerikāņu".

"Parler", kam ir vairāk nekā 20 miljoni lietotāju, paziņoja, ka ir atkal pieejams lietotājiem, kuriem jau bija šī tīkla lietotne. Jauni lietotāji vēl nevarēs piekļūt tam līdz nākamajai nedēļai.

Daži lietotāji pirmdien citos sociālajos tīklos vēstīja, ka viņiem bijušas grūtības ar pievienošanos "Parler", tostarp "Apple" ierīču īpašniekiem.

""Parler" vada pieredzējusi komanda, un tas ir šeit uz palikšanu. Mēs plauksim kā galvenā sociālo mediju platforma, kas veltīta runas brīvībai, privātumam un pieklājīgam dialogam," sacīja Meklers.

Nevadā bāzētais "Parler" pastāv no 2018.gada un darbojas līdzīgi tviterim. Šī platforma sākumā piesaistīja ultrakonservatīvus un pat galēji labējus lietotājus, bet vēlāk tajā pierakstījās daudz vairāk tradicionāli noskaņotu republikāņu.

Pēc 6. janvāra notikumiem Kapitolijā "Parler" vadītājs Džons Matze 29. janvārī tika atbrīvots no amata. "Parler" pirmdien paziņoja, ka uzņēmuma pagaidu vadītājs ir Marks Meklers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!