Foto: AP/Scanpix/LETA

Ainas no ārvalstīs notiekošiem protestiem pret pandēmijas laikā noteiktajiem ierobežojumiem un vakcināciju bieži tiek izplatītas arī Latvijas domubiedru "Facebook" profilos kā cīņa par brīvību. Tiesa, ne vienmēr video pievienotie teksti atbilst patiesībai. Vienā no popularitāti guvušiem ierakstiem vēstīts par pirms pusotras nedēļas Nīderlandes pilsētā Roterdamā notikušu protesta akciju, kurā "pēc neoficiālām ziņām fašistiskā režīma aizstāvji (policija) ir nošāvuši protestētāju". Roterdamas policijas pārvalde portālam "Delfi" uzsver, ka neviens nav nošauts, un arī skaidro, kādēļ bez šāvieniem nevarēja iztikt.

19. novembra vakarā pēc pulksten 20 vienā no pilsētas centrālajām ielām demonstrācija pret jauniem ierobežojumiem saistībā ar Covid-19 pandēmiju Roterdamā pārtapa nemieros un vardarbīgā rīcībā. Kā vēsta portāls "Politico", nemieri notika nedēļu pēc tam, kad Nīderandes valdība paziņoja par daļēja lokdauna sākšanu, lai tiktu galā ar koronovīrusa gadījumu līknes kāpumu. Viens no ieviestajiem pasākumiem bija prasība bāriem un restorāniem slēgt durvis pulksten 20.

"Neviens nemieros nav nogalināts. Mēs zinām, ka šādas baumas ir izplatījušās arī Nīderlandē, taču tās neatbilst patiesībai. Pieci cilvēki ir sašauti (ievainoti)," portālam "Delfi" norāda Roterdamas policijas pārvaldes komunikācijas padomniece Esha Gavričerna. Notikušo šobrīd izmeklējot neatkarīga prokuratūras iestāde (Rijksrecherche).

Uz jautājumu, kādēļ policija pielietoja šaujamieročus, policijas pārstāve norāda, ka protests pārauga nemieros. "Policijai nācās palielināt spēku apjomu, un Roterdamā ieradās vienības no visas valsts, lai sniegtu atbalstu. Nemiernieki uzvedās vardarbīgi, viņi uzbruka policistiem ar pirotehnikas ierīcēm un akmeņiem. Tika iznīcināti un aizdedzināti sabiedriskie īpašumi. Ugunsdzēsības dienestam tika traucēts veikt savu darbu," skaidro Gavričerna. Proti, policija uzsver, ka vairākos gadījumos situācija kļuva tik bīstama un draudīga, ka policija bija spiesta šaut arī pēc brīdinājuma šāvieniem. Turklāt mērs arī bija devis atļauju izmantot ūdensmetēju. Kā vēsta policijas mājas lapā atrodamā informācija, nemieru dalībnieki ievainoja policijas darbiniekus, viens no tiem tika nogādāts slimnīcā. Ievainots arī kāds žurnālists.

Nīderlandes tieslietu ministrs Ferdinands Graperhauss nākamajā rītā nosodīja notikušās nekārtības, iestājoties pret "galēju vardarbību" pret policistiem, medicīnas darbiniekiem un ugunsdzēsējiem, ko bija "pretīgi redzēt", vēsta "Politico". "Vīriešiem un sievietēm, kas katru dienu dodas ielās, lai nodrošinātu mūsu drošību, tika uzbrukts un viņi tika apmētāti ar akmeņiem un uguņošanas ierīcēm," sacīja Graperhauss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!