Foto: AFP/Scanpix/LETA
Kopš 25. februāra tviterī, blogos un vairākos ārvalstu medijos arvien populārāka kļuvusi pašreiz nepārbaudāma ziņa par jaunā koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" pacienta nošaušanu Ziemeļkorejā.

Stāstā minēts, ka Ziemeļkorejas vadonis Kims Čenuns sankcionējis pirmā jaunā koronavīrusa izraisītās slimības slimnieka nošaušanu. Šāds atgadījums, lai gan Ziemeļkorejas darbību kontekstā nešķiet neticams, uzticamu apstiprinājumu nav guvis.

Līdz šim cienījamākais ārvalstu medijs, kas par šo notikumu ziņojis, ir Singapūrā bāzētais "International Business Times". Šim medijam nesenā vēsturē ir novērota apšaubāma prakse, kā apmānīt "Google" algoritmus ar skandaloziem virsrakstiem, tāpēc tā ziņotais būtu jāuztver ar zināmu piesardzību. Pats medijs atsaucās avotiem tviterī, kas, kā tas norāda publikācijā, līdz šim pierādījuši anonīmās informācijas precizitāti.

Minētais tvitera ieraksts, uz kuru atsaucas medijs, ir retvītots 1600 reižu, kā arī 2500 reižu cilvēki pie šī ieraksta ir nospieduši pogu "patīk".

Ko mēs zinām par Ziemeļkoreju?

Raksturojot šīs konkrētās ziņas izplatības gadījumu, britu raidsabiedrība BBC norāda, ka tas liecina par absolūto informācijas vakuumu par to, kas saistībā ar jaunā koronavīrusa izplatību notiek Ziemeļkorejā.

Oficiāli Phenjana norādījusi, ka valstī nav neviena konstatēta pozitīva jaunā koronavīrusa saslimšanas gadījuma. Neskatoties uz to, ANO Drošības padome ir atcēlusi visas sankcijas, kas liegtu Kima Čenuna vadītājai valstij saņemt aizsarglīdzekļus pret "Covid-19" uzliesmojumu.

Dienvidkorejas mediji (piemēram, "Daily NK"), atsaucoties uz avotiem kaimiņvalstī, ziņo par vismaz 20 mirušajiem. Neskatoties uz Phenjanas pausto, ka nav pat saslimušo, tā saistībā ar globālo vīrusa izplatību valstī izsludinājusi ārkārtas stāvokli, kā arī apturējusi satiksmi ar Ķīnu un stingri kontrolēto tūrismu no Krievijas. Valstī rezidējošajiem ārvalstu diplomātiskajiem darbiniekiem noteikta mājas karantīna.

Bet Dienvidkorejas mediji ziņo par slēgtām skolām. Jau vairākkārt ziņots, ka Ziemeļkorejas veselības aprūpe ir ļoti vājā stāvoklī un tai ir nepieciešami medicīnas infrastruktūras ievērojami uzlabojumi.

Arī iepriekš Ziemeļkoreja rīkojusies līdzīgi un informāciju par slimību izplatību nav izpaudusi, tā tas notika gan 2003. gadā SARS, 2014. gadā Ebolas un 2015. gadā MERS izplatības gadījumos.

Pasaules Bankas dati liecina, ka Ziemeļkorejā dzīvo aptuveni 25,5 miljoni iedzīvotāju.

Vēstīts, ka Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītājai slimībai. Tā nodēvēta par "Covid-19". Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma ir vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir cibetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Latvijā saslimšanas gadījumu pašreiz nav. Tie gan ir fiksēti visās četrās mūsu kaimiņvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!