Šodien paredzēts vairākkārt izmantojamā ASV kosmosa kuģa "Discovery" starts.
Kā jau ziņots, daudzkārt izmantojamajam kosmosa kuģim "Discovery" bija jādodas uz Starptautisko kosmisko staciju (SKS) 13.jūlijā, taču dažas stundas pirms starta NASA vadība atlika lidojumu tehniskas problēmas kuģa degvielas padeves sistēmā dēļ.

Pirmdien ASV Aeronautikas un kosmisko pētījumu pārvaldes (NASA) pārstāvji paziņoja, ka kosmosa kuģis "Discovery" startēs, kā plānots, šā gada 26.jūlijā, pat ja no jauna atklāsies problēmas ar degvielas padeves sensoriem.

Taču starts tiks atļauts vienīgi tādā gadījumā, ja kļūme būs pilnīgi analoģiska tai, kuras dēļ tika atcelts lidojums šā gada 13.jūlijā. Vienlaikus NASA uzsver, ka pēdējās dienās tika veiktas daudzas pārbaudes, kas deva iespēju noteikt problēmas raksturu.

"Discovery" starts paredzēts šodien plkst. 10.34 pēc vietējā laika (plkst. 17.34 pēc Latvijas laika).

Ja "Discovey" neizdosies startēt līdz 31.jūlijam, tad lidojums būs jāatliek līdz 2005.gada septembrim.

"Discovery" lidojumam pēc gandrīz divarpus gadu ilga pārtraukuma ir jāatsāk NASA pilotējamie lidojumi kosmosā, līdz ar to ļaujot atsākt arī pārtrauktos Starptautiskās Kosmiskās stacijas būvdarbus.

NASA bija pilnīgi pārtraukusi atspoļkuģu lidojumus kopš 2003.gada februāra, kad traģiskajā kosmosa kuģa "Columbia" avārijā gāja bojā septiņi astronauti. Šo avāriju izraisīja kuģa ārējās degvielas tvertnes putu materiāla atlūzas, kas izrāva caurumu "Columbia" spārnā, un kuģis izjuka, atgriežoties Zemes atmosfērā pēc 16 dienu misijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!