Izraēlas līderis Ariels Šarons un viņa kolēģis no Palestīnas Mahmuds Abass šodien gatavojas ierasties uz tikšanos, informē ārvalstu prese.
Šī būs otrā reize kopš Abasa stāšanās amatā, kad tiksies šo valstu līderi.

Tiek paredzēts, ka palestīnieši pieprasīs samazināt aktivitātes, ko ik dienu Izraēlas armija veic okupētajās teritorijās, raksta BBC.

Savukārt Izraēla sarunu laikā varētu uzsvērt, ka ir nepieciešama aktīvāka darbība cīņā pret kaujinieku grupējumiem. Ja viss notiks pēc plāna, tad pēc diviem mēnešiem sāksies Izraēlas nometņu evakuācija no Gazas joslas.

Izraēla ir okupējusi šo teritoriju jau gandrīz 40 gadus. Evakuācijas plāns neizbēgami mainīs politisko situāciju šajā reģionā.

Taču palestīnieši apgalvo, ka šodien gaidāmo sarunu laikā neplāno koncentrēt uzmanību uz Gazas joslas evakuāciju, jo tas tiekot apspriests zemākos līmeņos.

Palestīnieši uzskata šo abu valstu līderu tikšanos kā labu iespēju apspriest citus nozīmīgus jautājumus.

Abass varētu censties panākt Izraēlas piekāpšanos, kas atvieglotu dzīvi palestīniešiem okupētajās teritorijās.

Šo atvieglojumu skaitā būtu arī pārvietošanās brīvība, vairāk iespēju palestīniešiem strādāt Izraēlā, kā arī lielāka skaita palestīniešu cietumnieku atbrīvošana.

Šīs ir jau iepriekš izskanējušas Palestīnas prasības, un, visticamāk, arī Izraēlas reakcija uz tām īpaši neatšķirsies.

Ļoti iespējams, ka Šarons uzstās, ka Izraēlas piekāpšanās nav iespējama, ja Palestīnas amatpersonas neuzsāks aktīvu cīņu pret kaujinieku grupējumiem, tajā skaitā Islama Džihadu organizāciju.

Šī grupējuma locekļu aktivitātes pēdējo divu dienu laikā ir prasījušas divu Izraēlas iedzīvotāju dzīvības.

Paši kaujinieki apgalvo, ka viņi tā rīkojušies, atbildot uz, viņuprāt, Izraēlas pamiera neievērošanu.

Šie vardarbības akti ir atkal pasliktinājuši jau tā saspringto situāciju, un neviens necer, ka šodienas sarunu laikā tiks panākta kāda vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!