Šogad visā pasaulē konfiscēts rekordliels nelegālo ziloņkaula kontrabandas kravu skaits, un tas liecina par arvien pieaugošo ziloņu malumedniecību Āfrikā, lai apmierinātu pieprasījumu pēc ziloņu kauliem un snuķiem Āzijas tirgū, kur tos izmanto rotaslietu un mākslas priekšmetu izgatavošanai, ceturtdien paziņoja Pasaules Dabas fonda (WWF) un Starptautiskās Dabas un dabas resursu aizsardzības savienības (IUCN) programma TRAFFIC.

TRAFFIC informēja, ka šogad konfiscētas 13 lielas ziloņkaula kravas, kurās kopumā bija vismaz 23 tonnas ziloņkaula, kas nozīmē, ka ir nogalināti apmēram 2500 ziloņu.

Pērn tika konfiscētas vien sešas lielas ziloņkaulu kravas, kas svēra mazāk par desmit tonnām.

Zimbabvē bāzētās TRAFFIC Ziloņu tirdzniecības informācijas sistēmas (ETIS) vadītājs Toms Milikens norādīja, ka tas ir lielākais konfiscēto ziloņkaulu kravu skaits pēdējo 20 gadu laikā, kopš viņš strādā šajā jomā.

Viņš paskaidroja, ka ziloņu malumedniecība un tirdzniecība ar ziloņkaulu ir sekas Ķīnas investīcijām Āfrikā, lai nodrošinātu dabas un energoresursus tās augošās ekonomikas vajadzībām.

"Esam nonākuši punktā Āfrikas vēsturē, kad kontinentā ir vairāk Āzijas valstu pilsoņu nekā jebkad agrāk. Viņiem ir kontakti ar gala lietotāju tirgu, un tagad viņi ir pie [ziloņkaula] avota Āfrikā," sacīja speciālists un uzsvēra, ka tas vēl nepieredzētā līmenī apdraud ziloņus un citas Āfrikas dabas bagātības.

Milikens gan minēja, ka daļa no ziloņkaula melnajā tirgū nonācis no Āfrikas valstu valdību krājumiem, kur glabājas iepriekš konfiscētais ziloņkauls, tomēr tirdzniecības apmēri un informācija no citām savvaļas grupām liecina par pieaugošu ziloņu nogalināšanas apmēru, jo īpaši Kongo Demokrātiskajā Republikā.

Ziloņu malumedniecība aktīvi notiek arī Zimbabvē, Zambijā, Mozambikas ziemeļos, Tanzānijā un Kenijā.

Kopš 1989.gada ir aizliegta ziloņkaula tirdzniecība, vien reizumis oficiāli izsolot Āfrikas valstu valdību krājumus.

Lielākā daļa nelegālā ziloņkaula nonāk Ķīnā un Taizemē, kur to izmanto rotaslietu un mākslas priekšmetu izgatavošanā.

Aplēses liecina, ka Āfrikā dzīvo 400 līdz 700 ziloņu.

Dažās Āfrikas dienvidu valstīs, piemēram, Botsvanā, ir liela un augoša ziloņu populācija, bet Dienvidāfrikā valda bažas, ka ziloņu populācija ir kļuvusi tik liela, ka kaitē videi slēgtajos rezervātos.

Tomēr pārsvarā Āfrikā, jo īpaši Kongo Demokrātiskajā Republikā, nelikumīgas ziloņu medības un ziloņkaula tirdzniecība vēršas plašumā, iznīcinot ziloņu populāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!