Foto: Reuters/Scanpix

Turcija un ASV otrdien izteica cerību, ka 2015.gads varētu kļūt par Kipras atkalapvienošanās gadu.

"Šī ir problēma, kas ir pārāk ieilgusi un tā prasa starptautiskās sabiedrības mēģinājumus rast atrisinājumu, noturīgu noregulējumu," tiekoties ar Turcijas kolēģi, pavēstīja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Kipras grieķu un turku iedzīvotāji vairāk nekā 40 gadus cenšas rast risinājumu salas sadalījumam. Ugunspārtraukšanas līnija, kuru novēro apmēram 1000 miera uzturētāji, ved cauri Nikosijas centram, kas ir palikusi pēdējā sadalītā galvaspilsēta Eiropā.

ANO miera sūtnis šomēnes paziņoja, ka gaidāma sarunu atsākšanās par salas likteni.

"ASV un Turcija atbalsta ANO vadītās sarunas par salas apvienošanu, izveidojot divu zonu, divu sabiedrību federāciju," sacīja Kerijs. "Mēs domājam, ka puses 2015.gadā varētu panākt reālu un paliekošu progresu."

1974.gadā, reaģējot uz Atēnu atbalstītu puču, kura mērķis bija pievienošanās Grieķijai, Turcijas karaspēks iebruka Ziemeļkiprā un vēlāk to vienpusēji pasludināja par neatkarīgu valsti.

Atdalīto anklāvu, kas aizņem apmēram trešdaļu Vidusjūras salas, atzinusi Ankara, taču pārējā pasaule atzīst Kipras grieķu valdību.

Kipra 2004.gadā pievienojās Eiropas Savienībai (ES) kā joprojām sadalīta valsts un, kaut arī tehniski salas ziemeļi ietilpst blokā, Kipras turki nevar izmantot gandrīz neko no ES dalībvalstu iedzīvotāju priekšrocībām.

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čevušoglu aicināja ASV uzņemties aktīvu lomu atjaunotajā miera procesā.

"Turcijai un Kipras turkiem ir politiska vēlēšanās rast risinājumu, un mēs gaidām pie sarunu galda," viņš sacīja Kerijam. "Mēs ceram nonākt pie risinājuma 2015.gada laikā."

Anklāvā patlaban notiek vēlēšanas, kuru pirmā kārta jau ir noslēgusies, bet otrā kārta gaidāma svētdien.

"Pateicoties ASV atbalstam un centieniem, mēs beidzot varam sasniegt taisnīgu risinājumu Kiprā," sacīja Čevušoglu. Kerijs Kipras jautājumu apsprieda arī pirmdien, tiekoties ar Grieķijas ārlietu ministru Niku Kociju.

Pagājušā gada maijā Kipru apmeklēja ASV viceprezidents Džo Baidens, kurš uzsvēra salas potenciālo nozīmi reģionā tās jūras gāzes atradņu dēļ, kuru izmantošanu eksportam uz Eiropu kavē salas sadalīšana un ilgstošās domstarpības ar Turciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!