Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu ierosinājis ieviest atbildību par padomju militāro memoriālu apgānīšanu, tostarp gadījumiem, kas notikuši ārzemēs, vēsta Krievijas portāls "Tsargrad".

Ministrs uzskata, ka tas daudz efektīvāk ļaus cīnīties pret vandaļiem un viņu patroniem.

Kā norāda Šoigu, viņa vadītā ministrija jau ir sagatavojusi attiecīgu likumprojektu. Tas paredz sodīt par Otrā pasaules kara memoriālu, arī to, kas atrodas ārzemēs, iznīcināšanu un apgānīšanu.

Ministrs uzsvēra, ka pēdējā laikā strauji pieaudzis vandalisma gadījumu skaits pret ārzemēs esošiem padomju pieminekļiem un apbedījuma vietām. Tas pastāvīgi notiek Ukrainā, kā arī Vācijā, Polijā, Čehijā, Ungārijā, Austrijā, Igaunijā, Latvijā un citās valstīs, akcentēja Šoigu.

Saskaņā ar Krievijas Aizsardzības ministrijas datiem ārzemēs atrodas vairāk nekā 12 tūkstoši padomju karavīru apbedījumu no Otrā pasaules kara. Tie izvietoti 56 valstīs un tajos guldīti vairāk nekā četri miljoni karavīru.

Otrā pasaules kara beigās, cīnoties pret nacistiskās Vācijas armiju, Sarkanā armija iegāja virknē Eiropas valstu. Tomēr nacistu padzīšana šīm valstīm brīvību neatnesa un tās uz pusgadsimtu nokļuva PSRS ietekmes sfērās.

Padomju pieminekļi brīvību atguvušajās valstīs mēdz piedzīvot vandaļu uzbrukumus, piemēram, regulāri tiek izkrāsots piemineklis padomju karavīriem Sofijā.

Savukārt Polija ir nojaukusi virkni padomju monumentu.

Prāgā nesen nolemts pārvietot pieminekli padomju maršalam Ivanam Koņevam. Savukārt viens no pilsētas rajoniem izlēmis uzstādīt pieminekli tā sauktajai "Krievijas atbrīvošanas armijai" (ROA), kas tika izveidota Vācijas spēku paspārnē, bet kara noslēgumā palīdzēja Prāgas sacelšanās dalībniekiem atbrīvot pilsētu no nacistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!