Foto: Sputnik/Scanpix/LETA
Raķetes "Sojuz" avāriju pēc pacelšanās no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā izraisīja raķetes pirmās pakāpes piropatronas nenostrādāšana, piektdien pavēstīja par katastrofas izmeklēšanu informēts avots.

"Valsts komisija konstatējusi, ka piropatronas nenostrādāšanas dēļ neatvērās pirmās pakāpes sānu bloka augšējās daļas vārstulis, kā rezultātā spiediena gāzes neizplūda no bloka un nenovirzīja bloku no raķetes otrās pakāpes," sacīja avots. Tā rezultātā pirmās pakāpes bloks saskāries ar centrālo bloku un nodarījis tam bojājumus.

Krievijas raķete "Sojuz", kas ceturtdien ar diviem astronautiem startēja uz Starptautisko Kosmosa staciju (SKS), piedzīvoja avāriju lidojuma otrajā minūtē, kad atslēdzās raķetes otrās pakāpes dzinēji.

Pēc avārijas kapsula ar astronautiem atdalījās no raķetes un veiksmīgi piezemējās Kazahstānas stepē 25 kilometru attālumā no Žezkazganas pilsētas.

Ar "Sojuz" uz SKS startēja amerikāņu astronauts Niks Heigs un krievu kosmonauts Aleksejs Ovčiņins. Bija plānots, ka viņi SKS pavadīs 187 dienas. Piektdien Heigs un Ovčiņins nogādāti Maskavā un viņu veselības stāvoklis tiek vērtēts kā apmierinošs.

Krievijas kosmosa aģentūras "Roskosmos" vadītājs Dmitrijs Rogozins piektdien paziņoja, ka jauns Heiga un Ovčiņina lidojums uz SKS ieplānots nākamā gada pavasarī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!