Foto: Kadrs no video

Teroristu grupējums "Taliban" izplatījis paziņojumu, kurā nosoda cita teroristu grupējuma "Islāma valsts" (IS) Afganistānas atzara pēdējo izplatīto video, raksta "The Blaze". Tajā IS ar nāvi soda bariņu afgāņu, tiem ar aizsietām acīm liekot nokrist ceļos vietā, kur iepriekš zemē ieraktas sprāgstvielas, un detonējot tās.

"Vakar tika publicēts video, kurā ar IS saistīti cilvēki ar sprāgstvielām noslepkavoja ciemu vecākos ar sirmām bārdām un citus cieminiekus. Šis noziedzīgais nodarījums un citas līdzīgas brutālas darbības, kuras īsteno daži bezatbildīgi un nezinoši cilvēki islāma un musulmaņu aizsegā, ir nepieņemamas," paziņoja "Taliban".

Afganistānā jau kopš 90. gadiem vadošais teroristu grupējums, kas pats bieži tiek apsūdzēts brutalitātē, tagad ir spiests cīnīties ar IS kaujiniekiem. "Taliban" norāda, ka konkurējošā grupējuma saņemtos gūstekņus, kurus IS nodēvēja par "atkritējiem", nedrīkst nogalināt tik cietsirdīgā veidā.

Svētdien IS izplatītajā video redzams, kā kaujinieki zemē ierok sprāgstvielas un pēcāk liek šajā vietā uz ceļiem notupties saņemtajiem gūstekņiem, kuriem aizsietas acis. Pēc tam, kad spridzekļi tiek detonēti, video parādās uzraksts "Vai jūs esat izbaudījuši, ko nozīmē izrakt pašiem savus kapus? Vai vēlaties, lai jums nocērt galvu?"


Kadri no video (brīdinām, redzami nepatīkami attēli):

"Taliban" jau jūnijā jauno teroristu grupējumu brīdināja, ka gadījumā, ja tiem būs jākļūst par sāncenšiem, vairākas desmitgades ilgušās cīņas ar starptautiskajiem un valdības spēkiem būs bijušas veltas. "Domāju, ka "Taliban" ir nedaudz uztraukti, jo viņi desmitiem gadu ir veikuši 99% no kaujām," medijam "Vice" norāda organizācijas "Soufan Group" ekstrēmistu pazinējs.

Lai gan eksperti nav pārliecināti par to, kādi spēki IS rīcībā ir Afganistānā, šā gada janvārī grupējums paziņoja, ka Afganistāna un Pakistāna ir "Islāma Kalifāta" provinces.

Iepriekš "Taliban" uzturēja sadarbību ar teroristu grupējumu "Al Qaeda", bet tagad IS kļuvusi par galveno starptautisko islāma teroristu organizāciju.

Turklāt "Taliban" nesen paziņoja par līdera maiņu, un organizācijas vadība esot savstarpēji sašķelta, kas daudziem tās biedriem licis pāriet IS rindās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!