Eiropas Savienības (ES) ārpolitikas vadītājs Havjers Solana trešdien paziņoja, ka ir iespējama starptautisku miera uzturēšanas spēku izvietošana Gazas sektorā, lai gan tas būtu grūti pieņemams Ēģiptei.
Solana Eiropas Parlamentā (EP) pavēstīja, ka "pirmo reizi daudzos, daudzos gados netiek izslēgta ideja par starptautiskajiem spēkiem".

Pēc viņa teiktā, divas Izraēlas parlamenta frakcijas ir izteikušās, ka varbūt tagad ir pienācis laiks ievest šādus spēkus, un to varētu sākt ar sektora dienvidu daļu, kur atrodas Rafahas robežpunkts ar Ēģipti.

"Mēs pie tā strādājam," sacīja Solana. "Šo iespēju apsver arī izraēlieši, palestīnieši, ēģiptieši."

Viņš izteicās, ka šāds solis varētu būt smags Ēģiptei, jo varētu radīt iespaidu, ka tā nav spējīga kontrolēt savu robežas daļu

Pagājušajā mēnesī ANO īpašais sūtnis Tuvajos Austrumos aicināja Izraēlu, palestīniešus un ANO apsvērt ideju par starptautisko spēku dislocēšanu Gazas sektorā.

Izraēla jau sen pretojas palestīniešu aicinājumiem izvietot miera uzturētājus Gazas sektorā un okupētajā Jordānas upes rietumkrastā, apgalvojot, ka tas traucēs tās īstenotajiem drošības pasākumiem.

Tomēr Izraēla sākusi izrādīt zināmu elastību šajā jautājumā pēc pagājušās vasaras kara Libānā, kas beidzās ar paplašinātu ANO miera uzturēšanas spēku izvietošanu grupējuma "Hizbollah" agrākajās pozīcijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!