Krievijas prezidents Vladimirs Putins "aizgājis pārāk tālu", kad paziņojis, ka Rietumu iesaistīšanās Ukrainas prezidenta vēlēšanu krīzes risināšanā ir "koloniāla", trešdien intervijā Francijas radio pavēstīja Eiropas Savienības (ES) ārpolitikas koordinators Havjers Solana.
"Tas ir izteiciens, kas iet pārāk tālu," intervijā radiostacijai "Europe 1" pavēstīja Solana. "Eiropas interesēs ir tīrs vēlēšanu process [Ukrainā], labi organizēts un bez krāpšanās. Mums nav pašiem sava kandidāta."

Solana arī pārmeta Putinam, ka viņš iejaucas Ukrainas politiskajā procesā, paziņojot, ka Kremļa saimniekam "nav tiesību jaukties Ukrainas iekšējās lietās, tāpat kā arī mums to nav".

Putins pirmdien asi kritizēja Rietumu iejaukšanos Ukrainas vēlēšanu krīzē, nosodot gandrīz koloniālo attieksmi pret miljoniem cilvēku.

Ukrainai nav jāpiedzīvo tas pats kas Vācijai, kur cilvēki tiek uzskatīti par rietumniekiem (no bijušās VFR) vai austrumniekiem (no bijušās VDR), vizītes laikā Turcijā pavēstīja Putins.

Taču juridiskās cīņas laikā Ukrainā, tāpat kā citās bijušajās padomu republikās, dominē gandrīz koloniāla interese, žurnālistiem pavēstīja Putins.

Norādot uz rietumnieciski orientētajiem Ukrainas rietumu daļas iedzīvotājiem un pilsoņiem austrumos, kuriem ir ciešākas attiecības ar Krieviju, Putins kritizēja iejaukšanos no ārienes, ko īsteno "laipns, bet stingrs puisis bruņucepurē, kurš otršķirīgiem, politiski neizglītotiem cilvēkiem stāsta, kā dzīvot".

"Un, ja šie iezemieši iebilst, tad viņi tiek sodīti ar bumbu krusu, kā tas bija Dienvidslāvijā," paziņoja Krievijas prezidents.

Putins Ukrainas prezidenta vēlēšanās spēcīgi atbalstīja promaskavisko premjeru Viktoru Janukoviču, taču Ukrainas Augstākā tiesa nolēmusi, ka prezidenta vēlēšanu otrā kārta bija nelikumīga un ka 26.decembrī nepieciešams veikt atkārtotu balsojumu.

Dienu pirms tiesas lēmuma Putins tikās ar līdzšinējo prezidentu Leonīdu Kučmu un izteicās, ka ir pret atkārtotas otrās vēlēšanu kārtas rīkošanu, jo to neatļaujot Ukrainas likumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!