Eiropas Savienības (ES) kopējās ārpolitikas koordinators Havjers Solana paziņoja, ka nekandidēs uz nākamo termiņu šajā amatā, pirmdien vēsta "EUobserver".

"Man bija desmit gadu mandāts, ko es izpildīju. Es nedomāju iet tālāk," sacīja Solana.

ES ārpolitikas koordinatora pilnvaru termiņš beidzas šogad rudenī. Solanas pārstāve pastāstīja, ka ietekmīgs diplomāts turpmāk būs "ļoti aizņemts ar citām aktivitātēm".

Bijušais NATO ģenerālsekretārs un Spānijas ārlietu ministrs, kas ilgus gadus veidoja Eiropas Savienības ārpolitikas tēlu, tika uzskatīts par galveno pretendentu uz jaunu ES ārlietu ministra amatu, ko plānoja izveidot Lisabonas līguma ietvaros.

Jaunais amats nodrošinātu plašākas ārpolitikas koordinatora pilnvaras un palīdzētu uzlabot ES autoritāti starptautiskajā arēnā.

Tomēr Solana norādīja, ka viņš neplānoja ieņemt šo posteni, neskatoties uz Lisabonas līguma ratificēšanas gaitu.

"Mēs panācām unikālas lietas. Mēs novietojām Eiropu ar seju un acīm pret pasauli. Kad viņi iecēla mani 1999. gadā, nekas tamlīdzīgs nepastāvēja," sacīja Solana.

ES ārpolitikas koordinators izpelnījies atzinību, padarot savu amatu ietekmīgu, lai gan viņa pilnvaras bija visai ierobežotas, un neaizskarot bloka dalībvalstu intereses, kuras vēlējās pasargāt nacionālo suverenitāti.

66 gadus vecs diplomāts norādīja, ka ir "mierīgs un laimīgs" un turpinās strādāt ar līdzšinējo intensitāti līdz savu pilnvaru beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!