Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vācijas kanclers Olafs Šolcs pirmdien nosodījis klimata aktīvistus, kuri uzbrukuši slaveniem mākslas darbiem pirms Ēģiptē novembrī gaidāmā COP27 klimata samita.

"Esmu ļoti noskumis par notiekošo un ļoti priecājos, ka tas nav aizgājis tik tālu, ka neaizstājams mākslas darbs būtu neatgriezeniski bojāts," preses konferencē Berlīnē paziņoja Šolcs.

"Ir arī citi veidi, kā izteikt savu viedokli, un, iespējams, varētu likt lietā nelielu radošumu," viņš piebilda.

Lai pievērstu uzmanību savai lietai, klimata aktīvisti pēdējā laikā vairākās Eiropas valstīs ir uzbrukuši slaveniem mākslas darbiem, kas izstādīti muzejos.

Vācijā protestētāji pagājušajā nedēļā Potsdamas muzejā ar kartupeļu biezputru nošķieda Kloda Monē gleznu, bet svētdien aktīvisti Berlīnes Dabas vēstures muzejā pielīmējās pie stabiem, kas balsta dinozaura skeletu.

Šolcs arī aicināja aktīvistus neapdraudēt citus, acīmredzot reaģējot uz incidentu, kad protesti pirmdien aizkavēja ātrās palīdzības nokļūšanu satiksmes negadījuma vietā.

Laikraksts "Bild" ziņo, ka Berlīnē avārijas dienesta darbinieki aizkavējušies ceļā pie velosipēdista, ko bija notriecis cementa maisītājs, jo aktīvisti bija pielīmējušies pie ielas netālu no negadījuma vietas.

Protestētājiem vienmēr jāpatur prātā, ka citus apdraudēt nedrīkst, uzsvēra Šolcs.

"Ja šajā gadījumā tā notika, tas ir ļoti (..) skumji," viņš piebilda.

Vides aktīvistu grupa "Pēdējā paaudze" paziņoja, ka nevar izslēgt iespējamību, ka minētajā incidentā palīdzība aizkavējusies viņu protestētāju izraisīta sastrēguma dēļ.

Grupa pauda cerību, ka mediķu aizkavēšanās nav pasliktinājusi notriektā cilvēk stāvokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!