Foto: AFP/Scanpix/LETA
Vācijas kanclers Olafs Šolcs, 19.maijā, uzrunājot Vācijas parlamentu, pirms Eiropas Savienības (ES) valstu vadītāju sanāksmes, brīdinājis, ka Ukrainas centieni iestāties Eiropas Savienībā nevar tikt paātrināti Krievijas iebrukuma dēļ, ziņo BBC.

No Šolca izskanējis arī aicinājums izveidot vienotu ES solidaritātes fondu, kas palīdzētu segt Ukrainas atjaunošanas izmaksas, vēsta medijs "Reuters".

Uzrunājot Bundestāgu Olafs Šolcs norādīja, ka Ukrainas iestāšanās procesa paātrināšana būtu netaisnīga pret Balkānu valstīm, kas arī iecerējušas kļūt par ES dalībvalstīm.

Savukārt aprīlī kanclers aicināja paātrināt Albānijas, Bosnijas, Serbijas, Melnkalnes, Ziemeļmaķedonijas un Kosovas valstu pieteikumus, atgādina BBC.

Francijas prezidents Emanuels Makrons iepriekš brīdināja, ka varētu paiet vairākas desmitgades pirms Ukraina kļūtu par ES dalībvalsti.

"Eiropas Savienībai ir jāizveido solidaritātes fonds, kas palīdzētu Ukrainai atgūties no kara radītā posta. Šis fonds varētu sniegt miljardiem eiro Ukrainas atjaunošanai," vēsta "Reuters" atsaucoties uz Šolca uzrunu.

Šolcs piekrita Makronam, ka ES pievienošanās nav dažu mēnešu vai gadu jautājums, kas nozīmē, ka ir vēl svarīgāk koncentrēties uz pragmatisku, tūlītēju atbalstu.

Vācijas kanclers norādīja, ka izpostītās infrastruktūras atjaunošana un Ukrainas ekonomikas atdzīvināšana izmaksās miljardus. "Mums kā ES ir jāsāk likt pamatus solidaritātes fondam, ko finansēs ES un tās partneru iemaksas. "

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!