Foto: DELFI

Daļa Somālijas galvaspilsētas iedzīvotāju piedzīvo sava veida “kultūršoku”, kopš Mogadīšo pagājušās nedēļas nogalē ievilkts optiskais internets, atsaucoties uz interneta pakalpojumu sniedzēju, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Jebkurš video vai saite vienkārši izlec, viņi ir ļoti pārņemti ar ātrumu," stāsta Libans Egals no "Somalia Wireless". Līdz šim Somālijā internetam varēja piekļūt ar iezvanpieeju vai caur satelīta signālu.

Cilvēki pulcējas interneta kafejnīcās un viesnīcās, lai izmēģinātu ātro internetu, daudzi pirmo reizi skatās video vietni "YouTube" un iepazīstas ar sociālajiem tīkliem, ziņo BBC korespondents.

Interneta ātruma atšķirība ir kā "diena pret nakti", raksturo Egals. Tiem, kas nekad nav bijuši ārpus Somālijas, tas bija "gandrīz kultūršoks", viņš piebilst.

Optiskais internets ir liels ieguvums pilsoņu karu nomocītajai valstij, uzskata Egals, skaidrojot, ka valstīm, kurām pieslēdz optisko internetu, pieaug iekšzemes kopprodukts, jo samazinās komunikāciju izmaksas.

"Tas skars visu dzīvi. Uzņēmumi, valdība, universitātes – viņi visi redzēs ieguvumus," uzsver Egals.

Optiskā interneta pieslēgums pagaidām gan pieejams tikai Mogadīšo. Tā izplatīšanu ārpus galvaspilsētas ierobežo sliktā drošības situācija valstī, norāda BBC.

Kopš 1991. gada Somālijā par varu cīnās dažādi klani, konkurējošu politiķu un islāmistu kaujinieki.

ANO atbalstītajai Somālijas valdībai cīņā pret islāmistu grupējumu "Al Shabab", kurš vēlas islāma valsts dibināšanu, palīdz Āfrikas Savienības spēki. 2011. gada augustā izdevās islāmistus padzīt no Mogadīšo, tomēr "Al Shabab" joprojām kontrolē vairākas mazākas pilsētas un lauku teritorijas, kur ieviesti šariata likumi.

Ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistītā grupa janvārī izdeva brīdinājumu slēgt interneta pakalpojumus valstī. Tiem, kas nepakļausies, tika draudēts ar islāma likumiem.

Pēc šiem draudiem Somālijā ir atslēgts 3G mobilo telefonu tīkls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!