Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Somālijas valdība pasludinājusi ANO sūtni Nikolasu Haisomu par "persona non grata", un viņam likts pamest valsti.

Somālijas Ārlietu ministrijas otrdien izplatītajā paziņojumā ANO sūtnis apsūdzēts diplomātisko pilnvaru pārkāpšanā, tādejādi apdraudot Somālijas suverenitāti.

Haisoms, kurš sūtņa amatā stājās tikai pirms pāris mēnešiem, apšaubīja grupējuma "Al Shabab" bijušā runasvīra Muktara Robova aizturēšanas juridisko pamatojumu.

Robovs, kurš no grupējuma aizgāja 2017.gadā, tika aizturēts pagājušajā mēnesī pāris dienas pirms reģionālajām vēlēšanām, kurās Robovs bija viens no vadošajiem kandidātiem.

Viņu aizturēja Somālijas policija sadarbībā ar Etiopijas armiju, kas valstī uzturas Āfrikas Savienības spēku sastāvā. Robova aizturēšanai sekoja vardarbīgi protesti.

Aizturētais tika nogādāts Somālijas galvaspilsētā Mogadīšo un tiek turēts Somālijas izlūkdienesta vadītā cietumā. Nedz ANO, nedz Haisoms nav komentējuši Somālijas lēmumu pasludināt viņu par nevēlamu personu.

Haisoms un ANO ģenerālsekretāra preses pārstāvis otrdien izplatīja paziņojumu, kurā nosodīja uzbrukumu ANO bāzei Mogadīšo. Jau ziņots, ka bāze tika apšaudīta ar mīnmetēju, ievainojot trīs cilvēkus. Atbildību par uzbrukumu uzņēmās "Al Shabab".

Robova aizturēšana tika uzlūkota kā indikators, kas liecina par Somālijas attieksmi pret bijušajiem "Al Shabab" locekļiem. Somālijas valdība pozitīvi vērtēja viņa aiziešanu no grupējuma, bet negatīvi uztvēra viņa kandidēšanu vēlēšanās un lielo popularitāti.

Pēc Robova aizturēšanas viņam tika aizliegts kandidēt vēlēšanās. Valdība apgalvo, ka viņš nav pabeidzis izstāšanos no "Al Shabab", nav atteicies no ekstrēmistu ideoloģijas un mobilizē bruņotus spēkus.

Pēc Robova aizturēšanas un protestiem vairāk nekā desmit valstis, tostarp ASV, kā arī Āfrikas Savienības misija un ANO kopīgā paziņojumā pauda bažas par notikušo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!