Foto: AFP/Scanpix
Somālijas satversmes sapulce trešdien apstiprināja valsts konstitūciju, kuras mērķis ir izbeigt desmitiem gadu ilgo pilsoņu karu, tomēr pirms konstitūcijas pieņemšanas pie ēkas, kur notika sēde, vārtiem uzspridzinājās divi teroristi pašnāvnieki.

"Mēs šodien esam priecīgi, ka jūs.. atbildīgi pabeidzāt procedūru, nobalsojot par konstitūciju," premjerministrs Abdiveli Mohameds Ali teica satversmes sapulces deputātiem, kas konstitūciju pieņēma ar 96% lielu atbalstu.

"Es paziņoju, ka no šodienas Somālija ir pabeigusi pārejas procesu," viņš uzsvēra.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) atbalstītā procesā cilšu vecākie izraudzījās satversmes sapulces deputātus, kas astoņas dienas diskutēja par konstitūcijas projektu, līdz to pieņēma.

"Šodien ir vēsturiska diena - šodien mēs pieredzējām, kā tiek pabeigts uzdevums, pie kura izpildes darbs turpinājās pēdējos astoņus gadus," teica Somālijas konstitucionālo lietu ministrs Abdirahmans Hošs, piebilstot, ka uz balsojumu par konstitūcijas projektu bija ieradušies 645 no 825 satversmes sapulces deputātiem, no kuriem 96% nobalsoja par projekta apstiprināšanu.

Konstitūcija stāsies spēkā nekavējoties, bet tā vēl ir jāapstiprina referendumā.

Neilgi pirms balsojuma pie satversmes sapulces ēkas vārtiem apsardze apturēja divus vīriešus. Kad apsargi viņu sašāva, viņi aktivizēja savas sprāgstvielu vestes. Uzbrukumā gāja bojā tikai paši spridzinātāji pašnāvnieki un tika ievainots viens apsargs. Neviens grupējums pagaidām atbildību par uzbrukumu nav uzņēmies.

Pārejas federālās valdības astoņu gadu mandāts beidzas 20.augustā, tomēr tās paveiktais politisko pārmaiņu ieviešanā ir neliels.

Somālijā stabilas centrālās valdības nav kopš 1991.gada, kad tika gāzts toreizējais diktators Siads Barre.

Mogadišu ir notikuši vairāki spridzinātāju uzbrukumu, kopš islāmistu kaujinieku grupējums "Shebab" pērn pameta pozīcijas galvaspilsētā un sāka izmantot partizānu taktiku pret valdību, ko atbalsta 17 tūkstošu vīru lielais Āfrikas Savienības miera uzturēšanas karaspēks.

Valdību atbalstošie spēki un reģionālās armijas izdara arvien lielāku spiedienu uz "Shebab", pēdējo mēnešu laikā pārņemot kontroli lielā daļā svarīgu pilsētu un stratēģisko bāzu. Tomēr eksperti norāda, ka līdz grupējuma sakaušanai vēl ir tālu un tas ir lielākais drauds mieram un stabilitātei Somālijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!