Somālijas galvaspilsētā Mogadīšo pirmo reizi pēdējo desmit gadu laikā ir pietauvojies kuģis, informē ārvalstu prese.
Simtiem cilvēku pulcējās ostā, lai vērotu šo notikumu. Kuģis ieradās no Kenijas un piegādāja dažādas preces, tajā skaitā televizorus un kafiju, raksta BBC.

Galvaspilsētas iedzīvotāji cer, ka kuģu satiksme uz jaunatvērto ostu dos viņiem iespēju iegādāties lētākas preces un izvēlēties preces no lielāka piedāvājuma.

Osta oficiāli tika atvērta ceturtdien, pēc 15 gadus ilgušā pilsoņu kara. Strādnieki nedēļām ilgi ir tīrījuši ielas no drupām, lai būtu iespēja piekļūt ostai.

Mogadīšo uzņēmēji stāsta, ka tuvākajās dienās ostā ieradīsies vēl pieci kuģi.

Pēdējās desmitgades laikā kuģi Somālijas piekrastē ir piestājuši dabas izveidotos ielokos, un preces krastā nogādājuši nesēji uz savām mugurām. Pirms konflikta sākšanās un Mogadīšo ostas slēgšanas tā bija viena no Austrumāfrikas noslogotākajām ostām.

Mogadīšo osta un lidosta tika slēgtas pēc ANO un ASV spēku atkāpšanās un pilsoņu kara sākuma valstī deviņdesmito gadu sākumā, kuru izraisīja centrālās valdības krišana.

Pēdējo piecu gadu laikā Somālijas ūdeņos par lielu problēmu izvērties pirātisms – laupītāji uzbrūk pat kuģiem, kas pārvadā palīdzības sūtījumus.

Pagājušajā mēnesī atsākās arī lidojumi uz Mogadīšo lidostu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!