Foto: AFP/Scanpix

Somālijas ziemeļu autonomā Puntlandes reģiona armijas karavīri svētdien atbrīvojuši 22 ķīlniekus, kurus pirāti saņēma gūstā Jemenas piekrastē 2009.gadā.

"Puntlandes valdības spēli, kas veic cilvēku glābšanas operācijas, atbrīvoja 22 ķīlniekus no kuģa "Iceberg 1"," informēja Puntlandes valdība.

Paziņojumā norādīts, ka kuģa apkalpe, kuras locekļi ir no dažādām valstīm, atbrīvota pēc divām nedēļām ilgām "kaujām ar pirātiem un kuģa aplenkšanas".

Kuģis, kurš peldēja ar Panamas karogu, pieder Dubaijā bāzētai kompānijai tika sagrābts Adenas līcī 2009.gada martā.

"Pēc gūstā pavadītiem diviem gadiem un deviņiem mēnešiem ķīlniekiem ir fiziskas spīdzināšanas un slimības pazīmes," paziņoja amatpersonas, piebilstot, ka atbrīvotajiem ķīlniekiem tiek sniegta medicīniskā palīdzība un viņi saņem pilnvērtīgu ēdienu.

Tiek vēstīts, ka izglābtie jūrnieki ir no Filipīnām, Ganas, Indijas, Jemenas, Pakistānas un Sudānas.

Pirāti kara novārdzinātajā Somālijā ir īpaši aktīvi, pārspējot starptautiskos centienus pasargāt kuģus no pirātu uzbrukumiem. Pēdējā laikā vairāku valstu tiesās Somālijas pirātiem ir piespriesti bargi cietumsodi.

Tomēr šogad pirātu darbības lauks ir samazinājies, jo ir paplašinātas patruļas Adenas līcī un Indijas okeānā, kā arī uz kuģiem ir lielāka bruņotā apsardze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!