Foto: AFP/Scanpix

Par Somālijas prezidentu vēlēšanu otrajā kārtā ievēlēts 56 gadus vecais universitātes lektors Hasans Šeihs Mohamuds.

Viņš ieguva 190 balsis, bet līdzšinējais Somālijas prezidents Šarifs Šeihs Ahmeds vēlēšanu otrajā kārtā saņēma 79 parlamenta deputātu balsis.

"Hasans Šeihs Mohamuds ir šodienas prezidenta vēlēšanu uzvarētājs," paziņoja parlamenta spīkers Mohameds Osmans Džavari.

No 25 kandidātiem vēlēšanu otrajā kārtā iekļuva arī līdzšinējais premjerministrs Abdiveli Mohameds Ali, kas saņēma 32 balsis, kā arī Abdikadirs Osoble, par ko nobalsoja 27 parlamenta deputāti, bet viņi izstājās no turpmākas cīņas par prezidenta amatu.

Šarifs vēlēšanu pirmajā kārtā ieguva 64 balsis, bet viņa tuvākais sāncensis Hasans Šeihs Mohamuds saņēma 60 parlamenta deputātu balsis.

Hasans Šeihs Mohamuds ir mazpazīstams kandidāts. Viņš tāpat kā Šarifs pārstāv Havije cilti. Analītiķi skaidro, ka viņš aktīvi iesaistījis nevalstisko organizāciju darba. Viņš ir akadēmiķis, politiķis un aktīvists, kas strādājis vairākās valsts un starptautiskajās miera un attīstības organizācijās.

Prezidenta vēlēšanas ir pēdējais posms ANO atbalstītajā nemieru novārdzinātās valsts jaunās valdības izveides procesā.

Lai kandidētu prezidenta vēlēšanās, katram no viņiem bija jāsamaksā 5450 latu liela dalības nauda.

Prezidenta vēlēšanas Somālijā jau tika atliktas vairākkārt.

Rietumu atbalstītās kara nomāktās Somālijas pārejas federālās valdības astoņu gadu mandāts beidzās 20.augustā, tomēr tā nebija daudz paveikusi politisko pārmaiņu ieviešanā, un tās darba nozīmi samazina lielā korupcija.

ANO īpašais pārstāvis Somālijā Augustīns Mahiga pirmdien uzsvēra – lai gan saglabājas dažādi šķēršļi, prezidenta vēlēšanas nozīmē "vēl vienu pagrieziena punktu valsts politiskajā procesā". Viņš aicināja deputātus izvēlēties "labāko kandidātu, kas būtu viņu tautas līderis".

ANO atbalstītā procesā 135 cilšu vecākie izraudzījās parlamenta deputātus, kas uz pirmo sēdi sanāca 20.augustā. Līdz pastāvīga parlamenta spīkera ievēlēšanai tā darbu vadīja gados vecākais deputāts, bet 28.augustā tika ievēlēts parlamenta spīkers. Paredzēts, ka Somālijas parlamentā ir 275 deputāti. Apmēram 70 kandidātu tika noraidīti, jo neatbilda parlamenta deputātam izvirzītajām prasībām – deputātam ir jābūt garīgi veselam Somālijas pilsonim vismaz ar vidusskolas izglītību un bez saistības ar militārajiem grupējumiem un pilsoņu kara laikā pastrādātajiem noziegumiem.

1.augustā Somālijas satversmes sapulce apstiprināja valsts konstitūciju, kuras mērķis ir izbeigt desmitiem gadu ilgo pilsoņu karu.

Somālijā stabilas centrālās valdības nav kopš 1991.gada, kad tika gāzts toreizējais diktators Siads Barre un sākās pilsoņu karš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!