Foto: AP/Scanpix

Somija izsūtījusi vēstules gandrīz miljonam armijas rezervistu, lai atjaunotu viņu kontaktinformāciju un atgādinātu par viņu pienākumiem kara gadījumā, atsaucoties uz Somijas Aizsardzības ministriju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Izsūtītajās vēstulēs norādīts, kādos pulkos un vienībās rezervistiem jāierodas konflikta gadījumā, pastāstīja ministrijas pārstāvis.

"Vēstules atgādina par viņu pienākumiem un to, kas viņiem jādara militāras krīzes gadījumā," BBC citē vārdā nenosaukto ministrijas runasvīru.

Ministrija gan noliedz, ka apziņošana būtu saistīta ar notikumiem Krimā un Ukrainā. "Process ir sākts pirms notikumiem Krimā un Ukrainā, un tas darīts daļēji tāpēc, lai pārliecinātos, ka mums ir pareiza kontaktinformācija," pagalvo ministrijas pārstāvis.

Tikmēr vēstuļu saņēmēji stāsta, ka šādu sūtījumu saņem pirmo reizi daudzu gadu laikā un ka šī masu komunikācijas taktika parādot valdības bažas par Krievijas nodomiem, piebilst BBC.

Neitrālā Somija šogad ir pastiprinājusi sadarbību ar NATO, lai gan Krievija ir brīdinājusi Helsinkus nestāties aliansē un kritizējusi Somijas sadarbību ar to.

Aprīlī Somijas karaflote pie Helsinkiem izmantoja dziļumbumbas, lai brīdinātu aizdomīgu zemūdeni, bet Somijas lidmašīnas pēdējos mēnešos ir paceltas gaisā, lai brīdinātu Krievijas lidaparātus par savām gaisa robežām.

1939. gadā Padomju Savienība iebruka Somijā un okupēja vairāk nekā 10% tās teritorijas. Aukstā kara laikā Somija oficiāli ieturēja neitralitāti, bet reizē uzturēja ciešas saites ar PSRS. Somijai ar Krieviju ir 1340 kilometru gara robeža.

Vīrieši no 18 gadu vecuma Somijā ir pakļauti obligātajam karadienestam. Regulārajā armijā ir aptuveni 12 000 karavīru, bet to skaits ir ātri palielināms līdz 280 000, ja tiek iesaistīti rezervisti, norāda Aizsardzības ministrija.

Vēstīts, ka 2014. gada pavasarī Krievija okupēja un anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet Ukrainas austrumos joprojām turpinās Krievijas apbruņoto kaujinieku cīņas ar Ukrainas spēkiem.

Krievijas militārā aktivitāte ievērojami pieaugusi arī pie Eiropas Savienības (ES) un NATO valstu robežām – bieži tiek novēroti Krievijas militāro lidmašīnu lidojumi un karakuģu aktivitātes ūdeņos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!