Somijas policija ceturtdien atbrīvoja 17 gadus veco studentu, kurš bija aizturēts saistībā ar pagājušajā nedēļā notikušo sprādzienu tirdzniecības centrā Helsinku piepilsētā Vantā, kurā gāja bojā spridzinātājs un vēl seši cilvēki, bet gandrīz simt tika ievainoti.
Sākotnēji jaunietis tika turēts aizdomās par līdzdalību sprādziena sarīkošanā.

"Mēs viņu atbrīvojām, viņš nav vainīgs un nav saistīts ar sprādzienu," aģentūrai AFP pastāstīja izmeklēšanas vadītājs Tero Hāpala, norādot, ka minētais jaunietis ar spridzinātāju - 19 gadus veco ķīmijas studentu Petri Gertu - sazinājies vienīgi pa internetu, bet nav ar viņu runājis ne klātienē, ne pa tālruni.

Saistībā ar sprādzienu vēl trīs personas nopratinātas, bet vēlāk atbrīvotas.

Visi šie cilvēki interneta tērzētavās kontaktējušies ar spridzinātāju. Sarunās apspriesta sprāgstvielu izgatavošana un to iedarbība, informēja policija.

Izmeklētāji noskaidrojuši, ka spridzinātājs bieži apmeklējis interneta mājas lapas www.kotikemia.tk virtuālo tērzētavu, kur sarunājies ar cilvēkiem, kurus interesē ķīmija un pašdarināti spridzekļi.

Policija arī norāda, ka vairāk arestu šajā lietā nav gaidāmi.

Policija joprojām nav atklājusi Gerta rīcības motīvus, bet ir aizdomas, ka viņš varētu būt ietekmējies no sprāgstvielu izgatavošanai veltītās mājas lapas.

Pašdarinātais spridzeklis, ko Gerts bija novietojis iepirkšanās centrā, saturēja aptuveni trīs kilogramus sprāgstvielu, kā arī lielu daudzumu svina un tērauda lodīšu, lai, domājams, varētu nogalināt pēc iespējas vairāk cilvēku, norādīja policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!