Somijas premjerministrs Pāvo Liponens oficiāli atvainojies ebreju kopienai par to, ka 1942.gadā no Somijas uz nacistisko Vāciju tika izraidīti astoņi ebreji.
"Viņu izraidīšana ir kaunpilns notikums Somijas vēsturē. Mēs to nevaram nedz labot, nedz arī aizbildināties ar to, ka tas bija konkrētās situācijas rezultāts," atklājot upuru piemiņas vietu, nedēļas nogalē sacīja Liponens.

Pirms 58 gadiem valsts policija arestēja astoņus Centrāleiropiešu izcelsmes ebrejus un nodeva tos Helsinku gestapo, no kurienes viņi tika nogādāti Igaunijā, bet pēc tam Polijā.

1943.gadā astoņi izsūtītie nonāca Aušvicas (Osvencimas) nāves nometnē. Tikai vienam izdevās izdzīvot, informē Somijas prese.

No 1941. līdz 1944.gadam Somija kopā ar Vāciju cīnījās pret Padomju Savienību, tolaik Somijas ebreji cīnījās frontes līnijā. 1944.gadā Helsinki sarāva saites ar Berlīni un noslēdza mieru ar Maskavu, lai saglabātu valsts neatkarību.

Somija līdz šim nav atvainojusies par savu sadarbību ar nacistisko Vāciju Otrā pasaules kara laikā, jo lielākā daļa somu uzskata, ka viņu valstij pēc Staļina asiņainā uzbrukuma 1939.gadā nebija izvēles.

Somija atteicās rīkoties pret diviem tūkstošiem šajā valstī dzīvojošo ebreju, lai arī Vācija uz Helsinkiem izdarīja spiedienu. Līdz ar to Somijas ebrejiem kara laikā netika laupītas cilvēktiesības.

Šobrīd Somijā dzīvo 1500 ebreju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!