Foto: Reuters/Scanpix

Somija sestdien atjaunojusi robežkontroli Tornio robežpārejas punktā ar Zviedriju, caur kuru sācis ierasties liels skaits nelegālo imigrantu.

Tikmēr vietējie iedzīvotāji uzsākuši protesta akcijas pret nekontrolēto imigrāciju.

"Kopš šī brīža robežas šķērsošana Tornio pakļauta pārbaudes procedūrai, ko veic policija," teikts Iekšlietu ministrijas paziņojumā.

Ministrija norāda, ka nelegālie imigranti vairs nevar turpināt ceļu dziļāk Somijas teritorijā, nereģistrējoties kā patvēruma meklētāji.

"Situācija ziemeļos ir nekontrolējama. Ļaudis no šejienes var doties uz jebkuru policijas iecirkni Somijā," sarunā ar laikrakstu "Helsingin Sanomat " norādīja ministrijas pārstāvis.

Tikmēr aptuveni 100 somu sapulcējušies pie robežas Tornio ar plakātiem, kas aicina slēgt robežas.

Valdība piektdien paziņoja, ka patvērumu valstī šogad pieprasījuši jau 11 000 ārvalstnieku, pamatā irākieši, kamēr pērn patvēruma meklētāju bija tikai 3600.

Pagājušajā nedēļā Helsinki piekrita papildus uzņemt divus procentus no 120 000 bēgļu, kas nelegāli ieradušies Grieķijā, Itālijā un Ungārijā un kurus Eiropas Komisija (EK) vēlas izdalīt pa citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

Tomēr vienlaikus Somija noraidījusi EK priekšlikumu ieviest obligātas patvēruma meklētāju uzņemšanas kvotas.

Valdība gatavojas arī samazināt patvēruma meklētāju pabalstus, kas šobrīd vientuļam pieaugušajam, neierēķinot pārtiku, ir 316 eiro mēnesī. Iecerēts samazināt arī sociālās integrācijas pabalstus.

Vienlaikus arvien pieaugošo patvēruma meklētāju uzturēšanas izdevumu segšanai valdība gatavojas paaugstināt kapitāla peļņas nodokli un aplikt ar augstākiem nodokļiem somus ar lieliem ienākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!