Somija, kas sestdien, 1.jūlijā, rotācijas kārtībā pārņem Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts statusu, savā prezidentūras laikā koncentrēsies uz attiecībām ar Krieviju, otrdien paziņoja Somijas prezidente Tarja Halonena.
Savas divas dienas ilgās vizītes laikā Austrijā, sniedzot interviju aģentūrai APA, Halonena norādīja, ka attiecības starp ES un Krieviju bijušas "ļoti stabilas un ciešas".

Tomēr viņa atzina, ka pamatus sadarbībai iespējams paplašināt.

Halonena izteicās, ka jūlijā ir ļoti iespējama viņas dalība G-8 līderu sanāksmē Sanktpēterburgā, kuras galvenais jautājums būs enerģētisko piegāžu drošība.

Somija savas prezidentūras laikā turpinās arī tās priekšteces - Austrijas - politiku Rietumbalkānu jautājumā. Grūti risināmais Kosovas jautājums, iespējams, prasa vēl neatlaidīgāku risinājumu, izteicās Halonena.

Izceļot citu Balkānu valstu vidū Serbiju, Somijas prezidente piebilda, ka arī Belgradai ir skaidri jādemonstrē tās iespējamā "Eiropas izvēle".

ES no Serbijas pieprasa "ne vairāk, taču arī ne mazāk" kā no citām reģiona valstīm, uzsvēra Halonena.

Pirmdien Halonena pēc sarunām ar Austrijas prezidentu Heincu Fišeru aicināja Rumāniju un Bulgāriju veikt "finiša spurtu" to ceļā uz pievienošanos ES.

Somijas prezidente tomēr piebilda, ka kandidātvalstīm jāapzinās, ka, pievienojoties ES, to reformu un atjaunotnes process nebeigsies un tas būs turpināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!