Somija savas Eiropas Savienības (ES) prezidentūras laikā vēlas palielināt ES valstīm noteiktās minimālās akcīzes nodokļa likmes alkoholam, pirmām kārtām, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, teikts Somijas ES prezidentūras darba kārtībā, kas publicēta maija beigās atklātajā Somijas ES prezidentūras interneta mājaslapā "www.eu2006.fi".
Kā ziņots, pēc ES paplašināšanās 2004.gada maijā, kad tika atcelti līdz tam pastāvējušie alkoholisko dzērienu ievešanas ierobežojumi, Somijā ievērojami palielinājās alkoholisko dzērienu ievešana no Igaunijas. Mēģinot novērst tā saukto alkohola tūrismu uz Igauniju, Somija jau iepriekš aptuveni par trešdaļu bija samazinājusi akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem, tomēr arī pēc šī pazeminājuma nodoklis un dzērienu cenas Somijā saglabājās būtiski augstākas nekā Igaunijā.

Pēc Somijas "TNS Gallup" pētījuma datiem, alus daudzums, ko prāmju pasažieri izveda no Tallinas uz Helsinkiem, 2004.gadā bija dubultojies, bet izvesto stipro alkoholisko dzērienu apjoms trīskāršojās.

Kā iepriekš ziņoja Krievijas aģentūra ITAR-TASS, Somija arī vēlas ES ieviest vienotu degvīna tirdzniecības marku un atļaut izmantot degvīna nosaukumu tikai alkoholiskajiem dzērieniem, kas ražoti no kartupeļiem vai graudiem.

Somija par ES prezidējošo valsti kļūs šā gada 1.jūlijā, nomainot Austriju, un saglabās šo pozīciju līdz 2006.gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!