Somija gatavojas kļūt par pirmo Eiropas valsti, kas pēdējo desmit gadu laikā apstiprinājusi jaunas atomelektrostacijas celtniecību, lai apmierinātu nākotnes enerģijas vajadzības un samazinātu siltumnīcas efektu radošās izplūdes gāzes.
Paredzams, ka Somijas parlaments ar nelielu balsu vairākumu apstiprinās valsts piektās atomelektrostacijas celšanu.

Ja projekts tiks apstiprināts, tā būs pirmā Eiropā celtā atomelektrostacija kopš 1991.gada, kad Francijas valdība atļāva jauna reaktora celtniecību, kas tika pabeigts pirms diviem gadiem, ziņo starptautiskā vides aizsardzības kustība "Greenpeace International".

Kopš 1986.gada, kad Černobiļā eksplodēja atomelektrostacijas reaktors, kas izplatīja radiāciju visā Eiropā, daudzas valdības ir pievērsušās alternatīviem enerģijas avotiem.

Kodolenerģijas atbalstītāji norāda, ka pozitīvs balsojums panāks Rietumeiropas virzīšanos uz kodolenerģiju, jo Austrumeiropas un Āzijas valstis jau būvē reaktorus.

Savukārt kodolenerģijas pretinieki kritizē valdību par veselības un drošības risku ignorēšanu, īpaši pēc 11.septembra terora aktiem ASV.

Somijas valdība apgalvo, ka nepieciešami vairāki reaktori, lai nodrošinātu ekonomisko pieaugumu, izpildītu Kioto līguma prasības un samazinātu savu atkarību no Krievijas, kas nodrošina lielāko daļu Somijā importētās enerģijas.

Aptuveni 71 procents no Somijai nepieciešamās enerģijas tiek importēts un 2000.gadā tas Somijai izmaksāja 4,5 miljardus eiro. Reaktora celtniecība izmaksās 2,5 miljardus eiro (2,6 miljardi latu) un tas tiks pabeigts, ātrākais, līdz 2008.gadam.

Eiropas Savienība (ES) neregulē atomenerģijas izmantošanu un ļauj katrai valstij pašai izlemt par atomelektrostaciju būvēšanu.

Nesenās aptaujas liecina, ka lielākā daļa Somijas iedzīvotāju atbalsta jaunu atomelektrostaciju celšanu, daļēji tādēļ, lai Somija spētu pildīt Kioto līguma noteikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!