Somijas aizsardzības ministrs Jusi Nīniste paziņojis, ka Somija gatavojas iespējamajam "zaļo cilvēciņu" jeb personām militārā formā bez atšķirības zīmēm uzbrukumam Ālandu salām, vēsta somu izdevums "Yle".

Nīniste uzskata, ka Somija pārāk mazu uzmanību pievērš Ālandu salām. Pēc ministra domām, situācija Baltijas reģionā ir mainījusies, tāpēc būtu jāaizdomājas par reģiona aizsardzības organizēšanu.

"Aizsardzības ministrija sākusi apdomāt, kādu palīdzību Ālandu salām var sniegt Aizsardzības spēki gadījumā, ja tur parādās "zaļie cilvēciņi"," viņš paziņojis.

Ālandu salas ir autonoma teritorija, kurai ir demilitarizētas un neitrālas zonas statuss. 1921. gadā pieņemtā Ženēvas konvencija par Ālandu salu demilitarizāciju un neitralitāti tika pieņemta bez PSRS piedalīšanās.

Izdevums norāda, ka Krievija nekad nav atzinusi salu neitralitātes statusu. Kā uzskata virkne militārās jomas ekspertu, gadījumā, ja Baltijā vai Baltijas jūras reģionā sāksies bruņots konflikts, tad Krievija centīsies ieņemt tieši Ālandu salas un Gotlandi.

Iepriekš Krievijas mediji ziņojuši, ka somi plānojot izvērst ātrās reaģēšanas spēkus četros militāros punktos uz robežas ar Krieviju. Krievijas vadība to nosaukusi par nedraudzīgu žestu un pārmetusi Somijai par minētajām darbībām.

Savukārt Somijas Aizsardzības ministrija informāciju nosaukusi par "pīli" un pieļāvusi, ka melīgā informācija izplatījusies pēc ministra dalības paneļdiskusijā, kurā tika apspriests jautājums par kopīgo Somijas karaspēka gatavību.

2015. gada maijā Somijas Bruņotie spēki izsūtījuši pavēstes aptuveni 900 000 rezervistiem. Somija noraidījusi mobilizācijas paziņojuma saistību ar attiecību saspīlējumu ar Krieviju, taču minētais lēmums tika paziņots brīdī, kad Somijas sabiedrību satraukusi Krievijas kaujas lidmašīnu aktivitātes gaida telpā, apsūdzības spiegošanā un Krievijas karaspēka mācības robežas tuvumā.

Aprīlī Somija un neitrālā Zviedrija pievienojās NATO dalībvalstīm Norvēģijai, Dānijai un Islandei, kas paziņojušas, ka ir gatavas cieši sadarboties, lai pretotos Krievijas iespējamajam militārajam draudam.

Kā zināms, Somija nav NATO dalībvalsts, taču tā ir stiprinājusi savus sakarus ar aliansi pēc Ukrainas krīzes saspīlējuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!