Foto: AFP/Scanpix
Somija anulējusi Lietuvas meklētajam bijušajam PSRS Valsts drošības komitejas (VDK) darbiniekam Mihailam Golovatovam izsniegto Šengenas vīzu, ceturtdien paziņoja Somijas Ārlietu ministrija (ĀM).

Vīza tika anulēta, "tiklīdz Somijas varas iestādes saņēma informāciju par tā dēvēto Šengenas informācijas sistēmas aizturēšanas orderi, kuru izdevusi Lietuva attiecībā uz cilvēku, kam izsniegta šī vīza", norāda ministrija.

Ministrijas paziņojumā teikts, ka vīzu izsniegusi Somijas vēstniecība Maskavā 2009.gadā un Golovatovs to izmantojis ceļošanai uz Šengenas zonas valstīm, tostarp Austriju, kur viņu pagājušajā nedēļā aizturēja un drīz pēc tam atbrīvoja, izraisot Lietuvas sašutumu.

Somijas ĀM skaidro, ka, lai gan Golovatovs bijis Šengenas zonas aizturamo personu sarakstā, viņam vairākkārt izdevies šķērsot Šengenas zonas ārējās robežas, jo šajā sarakstā viņa uzvārda rakstība atšķīrusies no tās, kāda bijusi viņa pasē un vīzā. 

Golovatovs, kurš 1991.gada 13.janvāra notikumu laikā Viļņā komandēja specvienības "Alfa" grupu, 14.jūlijā tika aizturēts Austrijā, pamatojoties uz Lietuvas Ģenerālprokuratūras izdotu Eiropas Savienības aizturēšanas orderi. Tomēr jau pēc dažām stundām viņu atbrīvoja un viņš atgriezās Maskavā, jo Austrijas policijai pret viņu nebija pretenziju.

1991.gada 13.janvārī padomju vara mēģināja gāzt Lietuvas  valdību, kas 1990.gada 11.martā bija pasludinājusi Lietuvas  neatkarību no Padomju Savienības. Mēģinājumā ieņemt televīzijas torni un Lietuvas  radio un televīzijas ēku Viļņā tika nogalināti 14 un ievainoti vairāk nekā 1000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!