Foto: Reuters/Scanpix
Izgāzies Somijas eiroskeptiskās nacionālistu partijas "Īstenie somi" plāns valstī rīkot referendumu par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Trešdien, 21. decembrī, noslēdzās partijai sniegtais sešu mēnešu termiņš, kura laikā bija nepieciešams savākt 50 tūkstošus parakstu par referenduma rīkošanu. Ja paraksti būtu savākti, tad valsts parlamentam būtu pienākums rīkot debates par referenduma rīkošanu.

Partijas jaunatnes nodaļai, kas uzsāka parakstu vākšanu, sešu mēnešu laikā izdevās piesaistīt 34 tūkstošus atbalstītāju.

Kā vēsta vietējais laikraksts "Iltalehti", pret referenduma rīkošanu iebilst arī vairākums – 69% – valsts iedzīvotāju.

"Īstenie somi", kuras jaunatnes nodaļa organizēja parakstu vākšanu, ir nacionālistu un eiroskeptiķu partija, kas 2015. gadā pirmo reizi vēsturē nonāca valsts parlamenta valdošajā koalīcijā. Valdošā partija Somijas koalīcijā ir liberāli agrārā Centra partija.

Ziņots, ka jūnijā briti ar nelielu pārsvaru referendumā nobalsoja par Lielbritānijas izstāšanos no ES. Spēcīgs atbalsts palikšanai ES bija Londonā un Skotijā, taču šos rezultātus aizēnoja eiroskeptiskie balsotāji Anglijas ziemeļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!