Foto: AFP/Scanpix

No 32 000 imigrantu, kas pērn pieprasījuši patvērumu Somijā, 20 000, kā sagaidāms, tiks no valsts izraidīti, ceturtdien pavēstīja Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Paivi Nerga.

"20 000 ir prognoze, ar kuru mēs šobrīd strādājam, bet patvēruma meklētāju skaits, kas nolemj atgriezties brīvprātīgi, var mainīties," norādīja amatpersona.

Ja prognozes piepildīsies, tas nozīmētu, ka izraidīti tiek aptuveni 62% no pērn patvērumu pieprasījušajiem. No imigrantiem, kas patvērumu pieprasīja 2014.gadā, izraidīti tika 56%. Tiesa, togad patvērumu bija pieprasījis vien 3651 cilvēks.

Ministrija izveidos atsevišķus tranzītcentrus tiem imigrantiem, kas tiks deportēti, un atsevišķus tiem, kas Somiju būs gatavi pamest brīvprātīgi, sacīja Nerga.

Aptuveni 4000 patvēruma lūdzēju jau savus pieteikumus atsaukuši, viņa piebilda.

Pagājušā gada pieteikumi būtu jāizskata līdz augustam. Vairumu pieteikumu iesnieguši imigranti no Irākas.

Sagaidāms, ka arī Zviedrija deportēs aptuveni pusi no 163 000 patvēruma pieprasītāju, kas valstī ieradušies pērn, ceturtdien paziņoja Zviedrijas valdība.

Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) robežaģentūras "Frontex" datiem nelegālo imigrantu skaits, kas pērn ieradies ES, pārsniedz 1,2 miljonus.

Lielākā nelegālo imigrantu daļa necenšas palikt pirmajā ES valstī, kuras viņi sasniedz - Itālijā vai Grieķijā -, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Otrs populārākais nelegālo imigrantu galamērķis ES ir Zviedrija, kur viņi arī līdz šim varēja rēķināties ar dāsnu valsts atbalstu.

Nelegālo imigrantu vidū tikai 30% ir Sīrijas kara bēgļi, pārējie ir ekonomiskie imigranti, decembrī atzina Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!