Foto: AFP/Scanpix
Somija kļuvusi par pirmo pasaules valsti, kura pēc šā gada pavasarī notikušās Fukušimas atomelektrostacijas (AES) avārijas paziņojusi par gatavību celt jaunu AES, informē aģentūra "RIA Novosti", atsaucoties uz somu radio "Yle".

Jauno kodolspēkstaciju būvēs somu konsorcijs "Fennovoima", un tā atradīsies Pjuhaiokas ciemā valsts centrālajā daļā, Botnijas līča krastā. Konsorcija pārstāvis trešdien preses konferencē informēja, ka šis ciems jaunās AES būvei izvēlēts, jo šajā vietā ir "augsta seismiskā stabilitāte".

Atomelektrostacijas būvi plānots sākt 2015.gadā, bet iedarbināt 2020.gadā, un projekts izmaksās 4 – 6 miljardus eiro (2,8 – 4,2 miljardi latu). Iecerēts, ka AES jauda sasniegs 1,8 tūkstošus megavatstundu.

"Fennovoima" vadība informējusi, ka reaktorus jaunajai AES piegādās vai nu franču kompānija "Areva" vai japāņu "Toshiba". Reaktora piegādātāju izvēlēsies nākamgad. Pēc tam somu konsorcijam būs jāsaņem valdības atļauja atomstacijas būvei.

Vietējie ekologi jau pauduši bažas par šo projektu, norādot, ka Hanhikivi zemesragā, kur plānots būvēt AES, ir unikāla ekosistēma, ko spēkstacijas būve un darbība var izpostīt.

Somija no atomelektrostacijām iegūst 25% valstī patērētās elektrības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!