Foto: AFP/Scanpix
Somija pagaidām nedomā atjaunot robežkontroli ar Šengenas valstīm, tomēr pastāv projekts, kas pieļauj iespēju vajadzības gadījumā atsākt šādas pārbaudes, paziņojis iekšlietu ministrs Peteri Orpo.

Pēc viņa teiktā, caur Dienvideiropas un Balkānu valstīm Eiropas Savienībā ierodas milzīgs skaits bēgļu, kuri nekur netiek reģistrēti. Ja viņi vēlāk nonāk Somijā, tai nākas izskatīt viņu pieprasījumus bēgļa statusa piešķiršanai, jo nav nekādu dokumentālu pierādījumu, ka Somija nav tā valsts, kur viņi ieradušies vispirms, norāda "Yle.fi".

Orpo norādījis, ka bēgļu pieplūdums Eiropā apdraud pārvietošanās brīvību starp Šengenas valstīm. Vienlaikus viņš uzsvēris, ka runa ir par milzīgu humāno krīzi.

Ministrs atgādinājis, ka Šengenas līguma noteikumi pieļauj robežkontroles atjaunošanu īpašos gadījumos vai krīzes situācijās, bet atzinis, ka pašreizējā situācija vēl neatbilst šādiem noteikumiem.

Orpo uzskata, ka Eiropas Savienībai jāpastiprina ārējo robežu kontrole un stāvoklim šai jomā jāuzlabojas tuvāko dienu vai, vēlākais, nedēļu laikā.

"Mums jāspēj identificēt tie [patvēruma meklētāji], kuriem tiešām vajadzīga palīdzība. Mums jāspēj atšķirt tos, kuriem tiešām vajadzīga mūsu palīdzība, un atsijāt tos, kuriem, iespējams, tik lielas vajadzības nav," viņš sacījis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!