Foto: Publicitātes attēli

Somija nevar liegt džihādistu grupējuma "Daesh" karotājiem, kuriem ir Somijas pases, atgriezties Somijā, uzskata Somijas Iekšlietu ministrijas ekstrēmisma eksperte Tarja Mankinena.

"Likums neliedz Somijas pilsoņiem atgriezties Somijā," trešdien radio "Yle" sacīja Mankinena.

Noziegumi, kas pastrādāti Sīrijā, likumu nemaina, viņa piebilda.

Konstitucionāla valsts nevienu nevar padarīt par bezvalstnieku, norādīja eksperte.

ASV prezidents Donalds Tramps aicinājis Eiropas valstis, arī Vāciju un Ziemeļvalstis, uzņemt atpakaļ vairāk nekā 800 Sīrijā sagūstīto "Daesh" džihādistu.

Ja sabiedrotie neatbildēs, ASV būs spiestas viņus atbrīvot, sacīja Tramps. "Daesh" kaujinieki nav ASV uzraudzībā, bet ASV atbalstīto Sīrijas kurdu spēku cietumos.

Gan Somijas premjerministrs Juha Sipile, gan ārlietu ministrs Timo Soini iepriekš ļāvuši noprast - Helsinki nav ieinteresēti, ka "Daesh" karotāji atgriežas Somijā.

Atbilstoši izlūkdienesta ziņām uz konflikta zonām Sīrijā un Irākā devušies aptuveni 80 Somijas pilsoņu.

"Daesh" vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Daesh", grupējums tagad zaudējis teju visas agrākās teritorijas.

Tajā pašā laikā grupējums cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!