Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Somijā uz tiesas sola par spridzināšanas plāniem nonācis nacionālsociālisma ideoloģijas piekritējs no Latvijas, ziņo portāls "Iltalehti".

Iepriekš nesodītajam šobrīd 22 gadus vecajam vīrietim Somijā nav bijusi pastāvīga adrese, lai gan valstī dzīvo arī viņa vecāki. Somu transliterācijā apsūdzētais identificēts kā "Arturs Aispurs", raksta "Lsm.lv". Savukārt portāls "Rus.lsm.lv" noskaidrojis, ka Ziemeļvalstī ieradies jau 2017. gada pavasarī un strādājis būvniecībā.

Jaunais vīrietis bijis nacistiskās Vācijas līdera Ādolfa Hitlera ideju piekritējs, raksta somu medijs. Līdzās tam, ka imigrants Somijā glabājis fīrera fotogrāfijas, Latvijas valstspiederīgais arī paudis uzskatus, ka iestājas pret tautu sajaukšanos.

Ar šiem uzskatiem iepriekš nesodītais vīrietis arī tiesā centies pamatot spridzināšanas plānošanu Jaunā gada sagaidīšanas laikā Helsinku centrā 2018. gada decembra izskaņā, spridzekļa plānu lejupielādi no tumšā tīmekļa vietnes "Russian Cuisine" ("Krievu virtuve") un sprāgstvielu izgatavošanu. Kopumā viņš teroraktu plānojis vairākus mēnešus ilgi un spridzekli plānojis detonēt lielā cilvēku pūlī, kurā būtu daudz musulmaņu un ārzemnieku.

Jaunieša tumšajā tīmeklī lejupielādētajos materiālos, dēvētos par "Pavārgrāmatu", cita starpā bijusi arī propaganda, kas aicina rīkot teroraktus. "Ar šīs grāmatas palīdzību jūs savā dzīvesvietā varat organizēt nelielu revolūciju. Lasi, apsver un izpildi, un lai Jēzus svētī," pamācību Helsinku rajona tiesā citējusi prokurore Kaisa Āla.

Izmeklētāju rīcībā arī nonācis spridzeklis, kas izgatavots kā mēģinājums jau 2018. gada pavasarī. Jaunais vīrietis tika aizturēts 2018. gada oktobrī un tobrīd pie viņa atrasts šis spridzeklis. Vīrietis gan apgalvojis, ka ar tā uzspridzināšanu mežā vēlējies atsaukt atmiņā bērnības sajūtas. Viņš skaidroja, ka vecāki zēni Latvijā tādus paši izgatavojuši un spridzinājuši, un viņš tagad arī vēlējies pamēģināt. Izmeklēšanas laikā policija gan noskaidroja, ka spridzeklis tehnisku izgatavošanas kļūmju dēļ nebūtu nostrādājis, taču varētu radīt apdegumus tuvāk stāvošajiem.

Uz apsūdzības jautājumiem, vai viņš vēlētos, lai Somijā būtu tikai somi, Latvijas pilsonis, izmantojot krievu-somu valodas tulku, skaidrojis, ka uzskata tieši tā. Viņš pauda neapmierinātību, ka asinslīnijas aizvien sajaucoties un "drīz neviena vairs nepalikšot". Vienlaikus viņš noliedzis vainu vairumā apsūdzību. Apsūdzētais apstiprināja, ka izlasījis grāmatu, bet tiesā apgalvoja, ka neesot pēc tās vadījies. Viņš skaidrojis, ka jaunajā gadā nemaz nav plānojis teroraktu, bet gan dziries doties uz Latviju svinēt gadumiju kopā ar radiem, kā arī iegūt jaunu tetovējumu.

Viņa aizstāvības runu gan sašķobījis fakts, ka par saviem plāniem īstenot teroraktu viņš pastāstījis kādam kolēģim, ar kuru kopā kādu laiku arī īrējis dzīvesvietu. Kolēģis Latvijas pilsoni nodevis policijai pēc tam, kad viņš izstāstījis par plāniem īstenot teroraktu, kā arī vaicājis, vai viņš nezin kādu nomaļu vietu, kur testēt pavasarī izgatavoto spridzekli, kā arī demonstrējis to. "Domāju, ka viņš ir bīstams," kolēģis skaidrojis tiesībsargiem.

Apcietināšanas brīdī pie vīrieša atrasts spridzeklis, gaisa pistole, kā arī nazis. Jaunietis apsūdzēts par plāniem pastrādāt noziegumu pret cilvēku dzīvībām un veselībai. Prokurore viņam prasījusi piespriest divus gadus un četrus mēnešus ilgu cietumsodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!