Somijas valdība otrdien publiskojusi stingrākas imigrācijas politikas ieceres, cita starpā paredzot, ka patvēruma meklētājiem būs jāstrādā par velti un jāatzīst somu kultūra un sabiedrība.

Saskaņā ar jaunajiem pasākumiem regulāri divreiz gadā tiks izvērtēti apstākļi patvērumu meklētāju mītnēs un, ja nepieciešams, anulētas uzturēšanās atļaujas.

Pēc pēdējā Afganistānas situācijas izvērtējuma, Somijas valdība arī paziņojusi, ka vairs nepiešķirs patvēruma meklētājiem no Afganistānas dienvidiem un austrumiem papildu aizsardzību, ko pieprasa personas, kas apgalvo, ka tām draud nāve vai spīdzināšana.

Somijas premjerministrs Juha Sipila norādīja, ka jaunie pasākumi mazinās valsts pievilcību patvēruma meklētāju vidū.

Šogad Somijā ieradušies aptuveni 32 000 patvēruma meklētāju, kamēr pagājušajā gadā to skaits bija tikai 3600.

Valdība paziņoja, ka arī paātrinās deportācijas procesu personām, kas nekvalificējas patvēruma saņemšanai, un lēš, ka tiks noraidītas aptuveni divas trešdaļas pieprasījumu.

Somijas ekonomikai samazinoties ceturto gadu pēc kārtas, valstī palielinājies negatīvais noskaņojums pret imigrantiem, sevišķi pēc policijas pagājušā mēneša paziņojumiem, ka vairāki patvēruma meklētāji tiek turēti aizdomās par izvarošanu.

Palielinājies arī vardarbīgu noziegumu skaits pret patvēruma meklētājiem.

Valdība norādīja, ka izvērtēs iespējas nodarbināt darbaspējīgā vecuma patvēruma meklētājus, lai dotu viņiem jēgpilnu darbu un tādejādi mazinātu spriedzi. Tostarp, iespējams, piedāvājot tiem neapmaksātu darbu.

Valdība arī sagatavos informāciju par somu kultūru un sabiedrību, uzsverot sieviešu un bērnu tiesības, ar ko imigrantiem būs jāiepazīstas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!